Ecaterina Andronescu: "Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat"

"Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui".

Ecaterina Andronescu: "Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat"

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a spus într-un interviu pentru HotNews că nu vrea examen de admitere în liceu, aşa cum cer multe dintre liceele centenare. Ministrul argumentează că admiterea compuerizată este unul dintre lucrurile care merg bine în sistemul de educaţie. Andronescu arată că va creşte numărul de locuri la şcolile profesionale. 

Despre admiterea în liceu. Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui.

Despre Bacalaureat. N-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală.

Despre şcolile profesionale. Vom creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut.

HotNews.ro: Cum va arăta admiterea în liceu prin noua lege a educaţiei astfel încât să nu mai avem cazuri în care elevii care iau note de 2 şi 3 la Evalauarea Naţională să intre la liceu?

Ecaterina Andronescu: Reglând cifra de şcolarizare şi crescând numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut. Deci nu avem să nu ţinem seama de acest lucru. 

Dar şi la şcolile profesionale tot despre cunoştinţe vorbim, iar elevii trebuie să aibă un nivel cel puţin mediu, nu poţi să intri cu 2 şi 3. 

Ecaterina Andronescu: Atunci ne mai întoarcem o dată la cursurile remediale care trebuie să înceapă din anul 3 şi să continue până la clasa a VIII-a, pentru că noi nu putem să-i lăsăm pe aceşti copii atât de rămaşi şi cu ecartul acesta de la ce ar trebui să ştie atât de mare. Deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt limpezi. În legătură cu admiterea în liceu, pentru că se discută adesea şi parcă directorii de licee cer acest lucru, dar eu am să le arăt datele statistice. Din 2001, de când facem repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Uitaţi-vă dvs vara după ce se face repartizarea computerizată şi o să vedeţi că sunt licee în Bucureşti unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Ca urmare, să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul...dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui.

Cum va fi bacalaureatul în noua lege a educaţiei?

Ecaterina Andronescu: Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice şi nu numai unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românescă nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi.

Continuarea...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
616

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
464

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3005

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...