Ea este tânăra din Dorohoi care a câștigat, în SUA, Marele Premiu pentru cea mai avansată inimă artificială!

Echipa de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T Popa” din Iaşi a participat la sfârşitul săptămânii trecute, în Texas, Statele Unite, la finala unei competiţii internaţionale, care îşi propune să încurajeze şi să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale.

Marele premiu pentru cea mai avansată inimă artificială a fost câștigat de echipa din Iași a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din care face parte și dorohoianca Mădălina Cojocariu.

Proiectul tinerilor vine în ajutorul celor care așteaptă un transplant de inimă, o intervenție efectuată destul de rar în România și asta în lipsa donatorilor. Patologia cardiacă este însă cea mai frecventă.

Inima artificială realizată de sudenții ieșeni este din titan, cu un motor cu levitație magnetică. Spre deosebire de inimile artificiale care preiau oxigen prin două tuburi scoase în afara corpului, ceea ce înseamnă risc permanent de infecție, dispozitive produse acum de doar două companii din lume, conceptul studenților români propune un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii.”Proiectul nostru se bazează pe o echipă de cercetare, sub îndrumarea Dr. Alexandru Pleșoianu, a cărui angajament și expertiză au fost cruciale în realizarea progreselor noastre actuale. În urma evenimentului, am reușit să stabilim conexiuni cu numeroși profesioniști și instituții de renume, care se dovedesc a fi de o importanță crucială pentru dezvoltarea continuă a prototipului nostru. Suntem dedicați inovației și cercetării pentru a revoluționa domeniul medicinei cardiovasculare, fapt prin care ne-am făcut remarcați în această călătorie și care ne-a adus un sponsor valoros și anume Caensus Gmbh, ce ne va ajuta să ne continuăm drumul de dezvoltare a produsului nostru. Ținem să mulțumim Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS care ne-a susținut pe tot parcursul proiectului și Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași care ne-a asigurat toate condițiile de deplasare si participare la Conferința Societății Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas și care ne-a oferit posibilitatea să facem cunoscută munca noastră în rândul celor mai mari experți la nivel mondial”, au transmis reprezentanții echipei Mavis Artificial Heart.

”Bioinginerul echipei noastre care se pricepe la toate”

Din echipa câștigătoare face parte și o tânără originară din Dorohoi. Mădălina Cojocaru a avut rolul de bioinginer, ”care se pricepe la toate”.

„Mădălina este bioinginerul echipei noastre care se pricepe la toate. S-a implicat încă de la început în organizare, dezvoltarea circuitelor electronice și testele hidraulice. Este pasionată de fotografie, munte și prepararea deserturilor, iar superputerea ei este că o înțelegi chiar dacă nu auzi ceea ce vorbește”, susțin cei din echipa Mavis Artificial Heart. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru șoferii botoșăneni!

astăzi, 14:24
141

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit sâmbătă, 9 decembrie 2023, carburanții, pe lângă reducerea promoțională de câte 7 bani pe litru pe care o a...

O ”vizită” la oraș l-a costat scump, a rămas cu bani mai puțini în buzunar

astăzi, 12:57
248

La data de 8 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe strada Victoriei, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 39 de ani, din com...

Cât de important este să nu uităm să ne hidratăm. Câtă apă trebuie să bem într-o zi?

astăzi, 12:30
160

Sănătatea organismului uman nu poate fi susținută pe termen lung fără un nivel de hidratare optim. Cu toate acestea, a te asigura de faptul că bei cel puțin 2 litri de apă zilnic nu este &ici...