Iuliana Nacu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SIP) Botoșani, susține că în forma de proiect prezentată sunt neconcordanțe între funcții și salarii, fiind diferențe față de ceea ce s-a promis prin programul de guvernare.
"În urma analizei proiectului legii salarizării unitare, cele trei federații din învățământ au trimis adrese comune către Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, către Guvern, către Ministerul Muncii și președintele PSD în care arată inadvertențele depistate în textul proiectului. Au atras atenția asupra faptului că fixarea unor coeficienți de salarizare în funcție de nivelul salariului minim preconizat în 2022 de 2.500 de lei este o greșeală deoarece în condițiile în care acest salariu nu se poate atinge în acel moment în mod automat salariile de fapt vor scădea. Pe grila de salarizare de exemplu salariile la nedidactic, la bucătari, ajung la un nivel maxim mai mic decât al municitorilor și îngrijitorilor, bibliotecarii cu studii superioare depășesec salariile unui cadru didactic cu gradul II cu 20-25 de ani vechime la un moment dat, funcțiile de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar devin neatractive deoarece au salarii care ajung la un nivel maxim mai mic decât al unui profesor de la catedră", a declarat Iuliana Nacu.
Ba mai mult, majorarea salarială promisă de la 1 iulie 2017 și apoi de la 1 ianuarie 2018 s-a transformat numai într-o creștere de la 1 ianuarie 2018, după cum susține liderul SIP Botoșani. O altă problemă este cea legată de calculul sporurilor care se face la nivelul lunii decembrie 2016 și așa este păstrat și în proiectul legii salarizării unitare.