Doliu în învățământ. A murit Tabita Nevinglovschi, „unul dintre monștrii sacri”

Un îndrăgit dascăl din Botoșani s-a stins din viață, sâmbătă, lăsând în urmă durerea a sute de oameni cărora le-a fost mentor. Este vorba despre Tabita Nevinglovschi, profesoară de biologie, pensionată, care și-a adunat aproape toată experiența în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Trecerea sa în neființă a fost anunțată de către profesorul Daniel Botezatu, fost elev, devenit între timp coleg de cancelarie.

„A plecat dintre noi! Cu modestie, în tăcere, fără să dat vreun semn că nu îi este bine! Doamna profesoară Tabita Nevinglovschi, profesor de biologie, nu mai trăiește în lumea celor care cuvântă. Este încă unul dintre profesorii de referință ai vechiului Liceu Eminescu, identificat liceul cu personalitatea dumneaei, care pleacă în eterul astral. O Doamnă a învățământului am avut privilegiul de a-mi fi profesoară.

Promptă, full de energie, cu un simț al umorului, transmis nouă, elevilor, ce ne ajuta să ni se pară biologia mai ușoară, a crescut generații de elevi care au performat în domeniul dumneaei. Sute de medici, zeci de profesori de biologie îi sunt datori pentru reușitele lor profesionale, Tabita fiind cea care era renumită în anii 80-90 din secolul trecut pentru reușitele la admitere la medicină și biologie ale elevilor săi. De ce Tabita? Pentru că a fost una dintre puținele profesoare, sau unul dintre puținii profesori ce nu au avut poreclă! Tabita era Tabita, marcă înregistrată punct! Mă leagă, de domnia sa, nenumărate amintiri, mi-a fost profesoară timp de patru ani. Două sunt cele mai puternice emoțional pentru mine.

Au trecut anii, am ajuns colegi, ca și profesori, iar au trecut anii și dumneaei s-a pensionat. Vestea primită astăzi e un șoc, Colegiul Național „Mihai Eminescu” a mai pierdut unul dintre monștrii sacri. Amintirea domniei sale va fi perpetuată, cred, prin elevii care au avut privilegiul de a le fi predată biologia de către cea care va rămâne, pentru noi, Doamna Tabita! Dumnezeu să o odihnească în liniște!”, a scris Botezatu pe Facebook.

 

Spune-ne opinia ta