Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care legalizează cursurile online în universități, începând cu acest an universitar, 2022 - 2023. Recent, ministrul Cîmpeanu a spus că „universitățile nu vor fi verificate cum vor preda online în toamnă (..)”.
Potrivit edupedu.ro, din toamna acestui an, universitățile pot preda online legal, după ce agenția responsabilă cu standardele în învățământul superior, ARACIS, va elabora standardele necesare.
„Până acum legea Educației definea spațiul universitar prin prezența nemijlocită simultană a studenților și a cadrelor didactice. Prin această schimbare de paradigmă aprobată astăzi de Guvernul României, universitățile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial de către ARACIS, să organizeze astfel încât încă din toamna acestui an în funcție de domeniu, având câte un specific pronunțat pe fiecare domeniu, diferențe între socio-umane învățământ de arte sau învățământ superior medical vor putea să organizez aceste activități online. Este o schimbare importantă”, a spus ministrul Educației.
Din Ordonanța aprobată azi în Guvern:
La articolul 139 alineatul (1) litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
,,a) cu frecvenţă, caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/zilnic pe parcursul semestrului şi presupunând întâlnirea studenţilor cu cadrele didactice şi de cercetare în spaţiul universitar. Unele activități de învățământ și/sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone prevăzute în standardele de calitate elaborate și aprobate de ARACIS.”
Amintim, Ministrul Cîmpeanu a anunțat, la începutul lunii martie, universitățile că trebuie să ia peste noapte măsuri pentru a intra în legalitate, în contextul în care, odată cu încetarea stării de urgență cauzate de pandemie, dispărea cadrul ce permitea predarea online în învățământul superior și cu care instituțiile de profil se obișnuiseră din 2020. Situația a produs complicații pentru numeroase universități.
Demnitarul a insistat atunci asupra nevoii de creare a legislației primare și de introducere a unor standarde de calitate. prin intermediul ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior). Proiectul de ordonanță de urgență ce prevede posibilitatea de predare online în universități începând din toamna acestui an a fost pus în consultare la sfârșitul lunii mai.
Ministrul Educației spunea recent că „ARACIS nu va face controale în fiecare universitate, pentru că nu este fezabil”, urmând ca verificările să se facă atunci „când va veni rândul universității la evaluarea normală. (…) Însă investim încredere”.