De luni, 17 mai, încep reînscrierile preșcolarilor la grădiniță, pentru anul școlar 2021-2022

De luni, 17 mai, încep reînscrierile preșcolarilor la grădiniță, pentru anul școlar 2021-2022

​Înscrierile copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2021-2022 vor începe pe 31 mai, iar reînscrierile, pe 17 mai, potrivit unei adrese transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Potrivit acestui document, la înscriere părinții pot transmite grădiniței datele necesare și prin telefon sau e-mail.

Toate grădinițele trebuie să afișeze capacitatea și numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare.

În cazul grădinițelor particulare, acestea sunt obligate să afișeze dacă sunt acreditate sau autorizate.

Amintim că, începând cu anul școlar 2020-2021, grupa mare de la grădiniță a devenit obligatorie.

Ce prevede adresa:

- Reînscrierile vor începe pe 17 mai 2021, iar înscrierile, din 31 mai 2021.

- Programul va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și eventual pe site-ul inspectoratului școlar.

- Referitor la înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul și date privind opțiunile exprimate), pentru a fi introduse în aplicația informatică specifică. În acest mod, toți solicitanții vor fi înregistrați în aplicația specifică din Modul SIIIR - Înscrierea la grădiniță 2021-2022.

- Etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura la momentul comunicării de către unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. Comunicarea va fi postată atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.

- Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face de regulă în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:

- unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți)

- unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

- unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă;

- unui document eliberat de medicul specialist/ certificat de orientare școlară și profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație a al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar până la data de 28 mai 2021.

Criteriile specifice sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza celor generale. Pentru criteriile specifice, unitatea va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unei liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Muzeul Județean Botoșani organizează, sâmbătă, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor

Vineri, 11 Iunie 2021
301

Muzeul Judeţean Botoşani organizează sâmbătă, 12 iunie 2021, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor.Evenimentul cultural se înscrie în cadrul celui organizat anual la nivel e...

Minor reținut pentru complicitate la înșelăciune prin metoda ”accidentul”

Vineri, 11 Iunie 2021
443

Având în vedere cercetările care se efectuează într-un dosar penal privind săvârșirea a două infracțiuni de tentativă la înșelăciune și o infracțiune de înșelăciune, la data de 10 i...

Elevii de clasa a VIII-a încheie vineri cursurile gimnaziului

Vineri, 11 Iunie 2021
233

Elevii de clasa a VIII-a termină, vineri, cursurile ciclului gimnazial, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Înscrierile pentru susţinerea Evaluării Naţionale au început pe...