Lui Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, i s-a facut cadou diploma de bacalaureat si de licentiat in stiinte economice. Nevasta i-o luase insa inainte. Elena Ceausescu a intrat in noul an, 1966, ca membru al Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie.
In spiritul anilor `90, Gheorghe Maurer a declarat ca-l cunoscuse putin pe Nicolae Ceausescu inainte de-a lua puterea. Dar ca apreciase dorinta acestuia de-a invata. I-o revelase rugamintea lui de-a interveni pe langa Gheorghe Gheorghiu-Dej sa-i ingaduie continuarea studiilor, conform www.historia.ro.
Mai jos decat poporul muncitor
Contextul amintirii lui Maurer pare a fi obligatia trasata comunistilor de statutul partidului: aceea de "imbogatire" a cunostintelor politice si a culturii generale. Dar, in 1957, prin legiferarea obligativitatii invatamantului de sapte clase, liderii partidului s-au gasit in inferioritate fata de media educatiei clasei muncitoare.
Ce-i drept, se luasera din vreme masuri de formare a cadrelor noi de conducere. Pentru rezerva de nadejde, cu recomandari speciale, s-a admis trecerea din invatamantul primar direct in facultate prin puntea unor "scoli" de sase luni sau un an.
A fost si cazul Mariei Bobu, ultimul ministru comunist al Justitiei din Romania. Nascuta in 1925, dupa scoala primara din satul buzoian de bastina si stagiul de muncitoare la o fabrica de perii, a facut Scoala juridica, de un an, din Bucuresti. Suficient cat sa fie unsa, intai, judecator, apoi procuror. Cu alt dosar bazat pe bune recomandari, a absolvit - in doi ani si la fara frecventa -, Facultatea de Drept.