”Cultură și credință fără graniță”, momente încărcate de emoție pentru elevii și profesorii Seminarului Teologic din Dorohoi! (Foto, Video)

”Cultură și credință fără graniță”, o nouă și emoționantă întâlnire între frații români din România - Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și Ucraina - Gimnaziul Probotești, raionul Cernăuți.

”Cultură și credință fără graniță”, momente încărcate de emoție pentru elevii și profesorii Seminarului Teologic din Dorohoi! (Foto, Video)

Joi, 28 februarie, s-a desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului Cultură și credință fără graniță. Dacă în data de 8 decembrie, o delegație de profesori și elevi ai Gimnaziului Probotești au fost oaspeții Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, în data de 28 februarie, o delegație de profesori ai Seminarului au fost oaspeții Gimnaziului Probotești.

Astfel: pr. Prof. Chichioacă Petru Georgel- director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, pr. Prof. Budacă Teodor, prof. Sarafim Răzvan-Gabriel și prof. Postolachi Vasile- cadre didactice la aceeași instituție, însoțiți de elevii: Muha Ștefania (clasa a XII a B) și Doroșincu Marian- Alexandru (clasa a XII a A) au efectuat o vizită în Ucraina, la școala parteneră:  Gimnaziul Probotești, raionul Cernăuți, Ucraina. Gazdele în frunte cu doamna Lilia Costea, director al instituției precum și doamna Tatiana Tutunaru Bârzu, profesor de limba română s-au arătat extrem de primitoare. Delegația de la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Ioan Iacob a fost întâmpinată de glasul cristalin al elevilor care au adresat prin cântec și poezie invitația: ”Hai, hai la Probotești” și ”Azi e zi mare/ zi de sărbătoare/ și fiecare, e vesel, mulțumim/ Fraților, surorilor/ Bine, ați venit la noi”, invitație urmată de un emoționant moment artistic susținut de elevii Școlii de la cel mai mic până la cel mai mare, sub coordonarea doamnei Sorina Ioniță. La acest moment artistic s-au alăturat și elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob", respectiv Alexandru Doroșincu, ( elev în clasa a XII a A la profilul teologie-pastorală), însoțit de Ștefania Muha (elevă în clasa a XII a B la profilul bilingv), care au interpretat individual, dar și în duet, melodii de muzică ușoară, cu caracter la fel de sensibil, sub îndrumarea domnului profesor Sarafim Răzvan Gabriel.

Elevii gazdă, păstrând tradiția străbună, au oferit oaspeților câte un mărțișor vestitor al primăverii.

Momentul artistic a fost urmat de cuvântul de bun venit din partea doamnelor Lilia Costea, director al Gimnaziului Probotești și Tatiana Tutunaru Bârzu, profesor de limba română care au subliniat importanța întâlnirii între reprezentanții celor două instituții în vederea consolidării relațiilor între școlile partenere și au exprimat totodată și bucuria acestei întâlniri. La rândul său, părintele director Chichioacă Petru-Georgel, directorul Seminarului a precizat: ,,vă asigurăm că sărbătoarea este în primul rând pentru noi cei care am venit să vă vizităm, este o sărbătoare sufletească să ne întâlnim cu frații noștri de dincolo de graniță, să fim primiți cu atâta căldură aici la dvs, la Probotești, să vedem atâta bucurie și lumină în ochii acestor copii minunați, ne-au încântat entuziasmul cu care ei au pregătit acest moment”.

În cuvântul său, părintele profesor Budacă Teodor, inițiatorul proiectului a accentuat căldura cu care este primit atunci când vizitează Proboteștiul: ,,de fiecare dată când vin aici mă simt ca la mine acasă și acest lucru l-am simțit chiar din ziua când am început să redactez volumul împreună cu doamna profesoară Tatiana Tutunaru Bârzu. Sentimente precum recunoștința, prietenia și bucuria îmi inundă sufletul, vă mulțumim, dragi prieteni”.

De asemenea, domnii profesori Sarafim Răzvan Sarafim și Postolachi Vasile, coordonatorii proiectului transfrontalier Cartea unește inimi au adus o donație de 93 de cărți de literatură română școlară din partea membrilor proiectului dar și a colegilor însoțitori, Pr. Prof. Chichioacă Petru Georgel și Pr. Prof. Budacă Teodor.

”Trecând astăzi granița, am avut surpriza să ne simțim ca acasă. Dragostea cu care ne-au întâmpinat oaspeții, de la cadre didactice și până la elevi, ne-a copleșit, iar din aceeași dragoste a izvorât și ospitalitatea și excursia pe care ne-au oferit-o. Atât cântecele, cât și poeziile interpretate și recitate cu sfială și gingășie de cei mici, au fost cu aceeași dragoste și sinceritate, emoționându-ne până la lacrimi. Bucuria noastră a fost dublată și de faptul că elevii din ambele instituții au interpretat la un loc cântece emoționante sub atenția celor prezenți.Pentru toate acestea, aducem un sincer: Mulțumim pentru toată osteneala și pentru eforturile făcute. Și ne revin din nou în minte vorbele poetului Grigore Vieru: ”dar de peste Prut ridică frate/ ochii tăi de-a dreptu-n ochii mei/ le vom face rând pe rând pe toate/dacă eu mai vreau și tu mai vrei” au declarat domnul Postolachi Vasile și domnul Sarafim-Răzvan Gabriel, profesori la Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Ioan Iacob” și coordonatori ai proiectului Cartea unește inimi.

În continuarea momentului artistic, musafirii din România au vizitat clasele de elevi, cărora le-au adresat cuvinte de felicitări și învățătură iar mai apoi au vizitat Biserica satului și muzeul școlii. În incinta muzeului, elevii au mai întâmpinat pe oaspeți cu un moment artistic de cântece și poezia.

Frumoasa zi de sărbătoare, așa cum au numit-o toți cei implicați în activitate a fost continuată, după cum este tradiția la românii de dincolo de graniță, de o excursie culturală la câteva puncte turistice din apropiere. Astfel însoțiți de doamna profesoară, Tatiana Tutunaru Bârzu, oaspeții din România au vizitat: Cetatea Hotinului, Universitatea din Cernăuți, dar și Cernăuțiul la pas precum și Mănăstirea Bănceni.

Chiar dacă noaptea s-a așezat peste Ucraina și oboseala și-a spus cuvântul, totuși oaspeții din România s-au întors în țară, mult mai bogați sufletește și în același timp plini de bucurie și recunoștință. În acest sens, grăitoare sunt și cuvintele celor doi elevi implicați.

“Omul sfințește locul”. Asta am trăit și am văzut astăzi la Probotești, oameni cu inima mare care au de oferit mult mai mult decât au primit vreodată. O zi plină de emoție, aventură și suflet curat peste măsură, a fost o zi ca nicicare alta. Oamenii pe care i-am întâlnit au rupt bucățică din sufletul lor și ne-au dăruit nouă bucuria de a fi împreună, bucuria de a iubi și de a dărui emoție, căci dar din dar se face Rai”-  a declarat Muha Ștefania (elevă clasa a XII a B).

”Satul din capătul Ucrainei, Probotesti, comoara care mi-a răscolit sufletul și mi-a pus câteva semne de întrebare, are o compozitie umană foarte fundamentala în zilele noastre. Oamenii au fost astăzi foarte modești,deștepți, simpli și frumoși! De-a lungul colaborărilor noastre, acești oameni au reușit sa ajungă la un nivel mult mai înalt, prin ceea ce transmit ei, în ciuda condițiilor sociale nefavorabile... Mai exact cea a războiului Promit să păstrez în suflet toate valorile învățate de la dvs, astăzi și să le aplic și în viața mea. Mulțumesc, Probotesti!” a afirmat și Doroșincu Marian Alexandru (clasa a XII a A)

”Alese mulțumiri Gimnaziului Probotești pentru căldura, dragostea, efortul și lecția de omenie pe care au oferit-o”, a transmis prof. Vasile Postolachi.













 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40
71

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
214

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
140

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...