Sindicaliștii cer ca salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României!

O altă propunere este ca un profesor cu grad didactic I și o vechime de 25 de ani în învățământ să aibă un salariu la fel ca cel al unui medic specialist.

Sindicaliștii cer ca salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României!

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

Potrivit FSLI, „în data de 6 februarie, a avut loc o întâlnire informală a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale, întâlnire în cadrul căreia s-au discutat probleme legate de noua lege a salarizării”.

„Reprezentanții FSLI au susținut, printre altele, două principii importante care trebuie să stea la baza grilei de salarizare pentru învățământ:

Salariul profesorului debutant trebuie să pornească de la salariul mediu brut pe economie sau să reprezinte 23% din indemnizația Președintelui României;

Salariul profesorului S cu gradul didactic I și o vechime de 25 de ani în învățământ trebuie să fie similar cu cel al medicului specialist”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Conform Administrației Prezidențiale, la data de 30 septembrie 2023, indemnizația brută a președintelui Klaus Iohannis era de 24.960 de lei. Dacă un profesor debutant ar primi 23% din indemnizația președintelui, înseamnă aproximativ 5.740 de lei.

Salariul profesorului debutant este salariu de referință pentru grila din Învățământ, el stând la baza tuturor salariilor din sistem. În funcție de acesta și de valoarea coefincenților pe fiecare funcție, grad didactic și vechime se stabilesc salariile tuturor angajaților, scrie Edupedu.ro.

Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.

Din ianuarie 2024, salariul de bază al unui profesor debutant este de 6.080 de lei. Creșterea a fost plătită în luna februarie. În iunie, creșterea ajunge la 6.446, după cum se arată în grilă. Creșterile au fost obținute ca urmare a grevei generale a profesorilor, nu prin decizie voluntară a Guvernului.

Salariile menționate în articol sunt cele brute.

O altă propunere a sindicatului este ca un profesor cu grad didactic I și o vechime de 25 de ani în învățământ să aibă un salariu la fel ca cel al unui medic specialist. Legea salarizării nr. 153/2017 prevede că salariul de bază al unui medic specialist (unități sanitare, cu excepția celor cuprinse în unități clinice, și unități de asistență medico-socială) este de 9.702 lei, scrie Edupedu.ro.

Pe 27 februarie, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunța că „pentru marea majoritate a angajaților nivelul creșterii veniturilor salariale este semnificativ sub nivelul inflației”. Conform sursei citate, o intervenție constă în „creșterea reală a veniturilor salariale necesită o creștere a anvelopei salariale peste nivelul inflației. Asta înseamnă creșterea în continuare de la 17,5% (corespondentul acestui proiect de grilă) la peste 28% (nivelul inflației estimat pentru iunie 2024)”.

Pe 1 iunie, președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii erau în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreaga care da Evaluare Nationala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident: Pieton cu alcoolemie 1,52 lovit de o mașină, șoferul s-a ales cu dosar penal!

astăzi, 11:30
21

S-a întâmplat în cursul zilei de luni. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident rutier soldat cu...

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
74

În cursul zilei de luni, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit de...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
23

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...