Românii apreciază activitatea și impactul bibliotecilor publice asupra comunității, studiu al Fundației Progress

Românii apreciază activitatea și impactul bibliotecilor publice asupra comunității, studiu al Fundației Progress

Fundația Progress a demarat la începutul anului o cercetare ce vizează percepția publicului român în ceea ce privește serviciile oferite de bibliotecile publice din țară. Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că activitățile bibliotecilor publice au un impact foarte mare asupra comunității lor.

57% dintre respondenți evaluează impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică drept unul foarte mare asupra comunității de care aparțin;

79% dintre respondenți declară că știu numele bibliotecarului din orașul în care locuiesc;

60% dintre respondenți consideră  că activitățile bibliotecilor răspund tuturor grupelor de vârstă și că bibliotecile oferă resurse diverse.

Cu un eșantion de 270 de respondenți, studiul a acoperit atât mediul urban, cât și rural, reflectând diversitatea percepțiilor din întreaga țară. Majoritatea respondenților au fost de gen feminin, iar vârsta medie a fost de 40 de ani, cu un nivel ridicat de educație.

La finalul anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 37 milioane de euro pentru 41 de proiecte având ca scop modernizarea și îmbunătățirea serviciilor bibliotecilor publice din întreaga țară. Această sumă reprezintă un efort considerabil pentru revitalizarea acestui sector, egalată de puține alte proiecte de amploare, cum ar fi cel desfășurat între anii 2008 și 2015, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates cu 26,9 milioane USD.

Studiul a evidențiat, de asemenea, diferențe semnificative între bibliotecile rurale și cele urbane în ceea ce privește anumite aspecte ale serviciilor, cum ar fi seriozitatea, responsivitatea și empatia, respectiv aceste servicii sunt mai bine evaluate în mediul urban.

"La aproape 10 ani de la finalizarea investiției de 27 milioane de dolari realizată de Fundația Bill și Melinda Gates în sistemul de biblioteci publice din România, iată, suntem în pragul unei noi investiții majore de 37 milioane euro din PNRR pentru modernizarea acestora. Ne dorim ca acest studiu să fie un benchmark, o bornă pentru a putea măsura impactul acestei investiții. În toate țările lumii, bibliotecile publice se deschid și astfel deschid porțile spre comunități. În România   s-a închis un număr masiv de biblioteci în ultima perioadă. De unde plecăm și unde sperăm să ajungem? Iată cel puțin o întrebare fundamentală la care sperăm să răspundă acest studiu", a declarat Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro!

astăzi, 10:24

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace î...

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30
109

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași! (foto)

astăzi, 08:13
521

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...