Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe, indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază.
Un profesor de Matematică, a precizat pentru „Adevărul” că această modificare este mai mult decât binevenită căci îi ajută pe copii să-și dezvolte gândirea logică și critică.
„Un elev care studiază Matematică își antrenează gândirea concretă, își antrenează creierul și reușește cu ușurință să facă tot felul de conexiuni. Își ține, practic, mintea „în priză”. Este o măsură foarte bună și necesară, căci Matematică le ține mintea trează, îi scoate din hibernare”, ne-a mărturisit profesoara.
Aceasta consideră că de-a lungul anilor Matematica predată elevilor la școală a devenit din ce în ce mai ușoară.
„Trebuie să fim mai serioși. Nu se compară admiterea pe care am dat-o eu, cu admiterea care se dă acum. Înainte, chiar se făcea carte. Acum, cel puțin din punctul de vedere al cunoștințelor la Matematică, elevii au scăzut foarte mult. Cunosc elevi de clasa a XII-a care nu știu să lucreze exerciții de clasa a V-a. Dar există și adulți în toată firea care nu știu să facă adunări și scăderi, nu știu să ducă o frază coerentă la bun sfârșit”, a mai declarat dascălul.
Prof. este de părere că nu trebuie să ai o înclinație aparte către științele exacte pentru a cunoaște lucruri de bază din Matematică, Biologie, Fizică sau Chimie: „Nu trebuie talent aici. Căci elevilor li se predau astăzi noțiuni foarte ușoare”. Dascălul ne-a spus că elevii care vor intra în clasa a IX-a și pe care îi așteaptă Bacalaureatul inclusiv la Matematică sau Științe vor trebui să pună serios burta pe carte și osul la treabă:
„Iar în clasă, la ore, profesorii ar trebui să pună mai mult accentul pe matematica aplicată. Elevii sunt bombardați cu prea multă teorie. Nu avem și ceva palpabil de oferit. Și de aceea se și înstrăinează de această materie”.
Citește continuarea AICI