CJSU a decis: 26 de unități de învățământ vor merge pe scenariul „galben” (video)

CJSU a decis: 26 de unități de învățământ vor merge pe scenariul „galben” (video)

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) din Botoșani a decis, joi, scenariile după care se vor plia unitățile de învățământ din teritoriu, pentru începutul anului școlar 2020-2021. Propunerile prezentate cvorumului deliberativ, întrunit la Instituția Prefectului, au fost centralizate în comun de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Direcția de Sănătate Publică (DSP). Circa 17.000 de elevi vor învăța în regim mixt (onsite).

Notabil este că majoritatea liceelor din municipiul Botoșani, cele din Dorohoi și cel din Flămânzi vor aplica scenariul „galben”, în vreme ce liceul din Trușești, unde incidența cazurilor este de 1,52 per mia de locuitori, va merge pe scenariul „verde”.

„La nivelul județului Botoșani, situația epidemiologică este într-o zonă verde, motiv pentru care noi am luat hotărârea împreună cu Inspectoratul Școlar. După discuțiile pe care le-am avut cu o parte din școlile din județ, s-a mers pe situația specifică fiecărei școli. Motiv pentru care, în cadrul fiecărei școli s-a format consiliul de admiistrație și fiecare școală a venit cu o propunere către IȘJ și către DSP. Noi am hotărât în final să avizăm scenariile propuse de fiecare unitate în parte, pe care le propunem astăzi sătre CJSU pentru votul final. Pe județul Botoșani erau doar trei localități care se încadrau scenariului 2, și anume Leorda, Trușești și Curtești, care aveau o rată de contaminare de peste 1,5. După o verificare a situației din teritoriu, am hotărât ca în cele trei localități, scenariul să fie totuși verde, pentru că structura școlilor și numărul de elevi din școlile respective pot fi... se poate folosi scenariul verde. Sunt singurele excepții la nivelul județului”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul interimar al DSP Botoșani.

Potrivit clasificării supuse la vot, 105 unități de învățământ din Botoșani au optat, prin consiliile de administrație, pentru scenariul „verde” și alte 26 pentru cel „galben”, opțiunile acestora fiind avizate de cele două instituții. CJSU a aprobat în conformitate cu clasificarea comuna IȘJ-DSP, prin vot deschis.

„Sunt 26 de unități de învățământ cu personalitate juridică care propun implementarea scenariului galben, nu neapărat ca evoluție epidemiologică, ci pentru că structura, infrastructura școlară și resursele umane pe care le au la dispoziție nu permit aplicarea scenariului verde. Dintre cele 26 de unități de învățământ, 22 sunt de stat, iar patru sunt particulare. Dintre cele 26, 18 sunt în municipiul Botoșani, șase sunt în municipiul Dorohoi, o unitate din orașul Flămânzi și una din comuna Cristinești”, a precizat Gabriel Hârtie, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

Prefectul județului a amintit că aceste scenarii se pot schimba în funcție de evoluția epidemiologică.

Mai exact, următoarele unități vor aplica scenariul „galben”: Liceul de Arte „Ștefan Luchian”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „A.T. Laurian”, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, Seminarul Teologic din Dorohoi, Școala nr. 7 din Botoșani, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Școala nr. 12 din Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru cel Bun”, Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, Școala Profesională Specială „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială din Cristinești, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Dorohoi, Școala nr. 17 din Botoșani, Școala Gimnazială „Elena Rareș” din Botoșani, Școala Postliceală „Enescu Longinus”, Centrul de Studii „Mihai Eminescu”, Școlile Postliceale FEG din Botoșani și din Dorohoi.

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

 

 

Spune-ne opinia ta