Aproximativ o sută de elevi și cadre didactice din județul Botoșani au participat, luni, la o activitate de promovare a proiectelor educaționale finanțate din bugetul Uniunii Europene, a voluntariatului și mișcărilor de tineret.
Întrunirea a fost centrată pe experiențele acumulate în cadrul mobilităților Erasmus+, o bună parte dedicate formării profesionale. Astfel de proiecte au fost accesate de numeroase unități de învățământ din județul Botoșani, printre care Școala Gimnazială „Octav Băncilă”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „A. T. Laurian”, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Colegiul Național „Grigore Ghica” și Liceul Teoretic „Regina Maria” din Dorohoi, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni, Liceul „Demostene Botez” din Trușești, ale căror delegații au vorbit, timp de trei ore, despre rezultatele și avantajele programului.
Ședința de lucru a fost precedată de un discurs de specialitate pe tema semnificației zilei de 9 mai, susținut de către muzeograful Răzvan Ciobanu.
Prezentările proiectelor Erasmus+ derulate în județul Botoșani au mizat pe interactivitate și jocuri didactice, remarcându-se inițiative ambițioase ale elevilor și interes sporit pentru transcenderea granițelor țării.
Inspectorul școlar general, Ada Macovei, a subliniat că încearcă să integreze condiții și standarde europene privind calitatea actului didactic și baza materială, atrăgând însă atenția asupra identității istorice și culturale pe care elevii botoșăneni o vor purta indiferent de statul în care aleg să își construiască destinul.
Întrunirea a continuat prezentarea activității pe care Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Botoșani a avut-o în cadrul Programului „Promotorii voluntariatului”, derulat în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului. Ulterior, participanții au putut vizualiza expoziția „Exod de vise ruinate – drumul spre libertate”, alcătuită din fotografii realizate de jurnaliștii Cătălin Onofrei și Cristian Lupașcu în România și Ucraina.