În perioada 3-4 aprilie 2023, la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță" Șendriceni, a avut loc Workshop-ul Food Pairing, susținut de chef Radu Constantin Zărnescu președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ București și cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean CULINARIADA, înscris în calendarul CAERI - an școlar 2022-2023, aprobat de M.E. cu nr. 24954/06.02.2023 la poziția 419.
Au participat elevi și profesori din 11 unități de învățământ care au avut parte de o experiență profesională unică, descoperind că esența conceptului de Food pairing este de a combina alimente diferite care au aceleași componente majore de aromă. Compararea aromelor ingredientelor individuale poate duce la combinații noi și neașteptate, cum ar fi sfecla roșie coaptă asociată cu prunele uscate.
Această metodă de asociere ajută la proiectarea rețetei și a oferit noi idei pentru combinații de alimente. Ingredientul de bază a fost carnea de vită sau porc asociate cu sosuri pe bază de unt, brânzeturi maturate, smântână, cașcaval, păstârnac, țelină, ceapă roșie, sfeclă roșie coaptă, prune uscate, broccoli, sparanghel, pătrunjel frunze, rozmarin verde, cimbrișor verde, usturoi, salată iceberg, rucolla, roșii cherry, muștar, ulei de măsline, ulei de dovleac, biscuiți sărați, semințe de dovleac, pesmet, zahăr brun, vin roșu, microplante.
La cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean CULINARIADA, au participat 42 echipe, cu preparate baza/fel principal și dulciuri, echipe coordonate de 25 profesori din 11 licee și colegii, din județele Bacău, Botoșani, Constanta, Iași și Suceava. Unitățile școlare prezente la concurs au fost:
1. Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârșova
2. Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iași
3. Liceul Tehnologic Hârlău
4. Colegiul Tehnic "Petru Mușat" Suceava
5. Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc
6. Colegiul Economic “DIMITRIE CANTEMIR” Suceava
7. Liceul Tehnologic "Grigore Antipa" Bacău
8. LICEUL „DIMITRIE CANTEMIR” DARABANI
9. Liceul ”Demostene Botez” Trușești – Botoșani
10. Școala Profesională de Cooperație - Botoșani
11. Liceul Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță,, Șendriceni
Expoziția culinară realizată a oferit echipelor prezente posibilitatea de a-și etala competențele dobândite pe parcursul școlii, de a promova tradițiile culinare locale, de a scoate în evidență marea și bogata diversitate a produselor tradiționale romanești, care constituie și, trebuie să constituie, baza unei alimentații sănătoase.
Juriul a avut de degustat din numeroase produse tradiționale: cozonaci, sărmăluțe, poalele in brâu, mucenici, turtițe, cârnăciori, mititei, papanași, borșurile și tocăturile bucovinene” , borșul cu cartofi și sfeclă roșie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita și de vițel cu oaie – învelite toate într-o frunza de podbal), tocineii (chifteluțe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântâna, hribii, sărmăluțele cu urda, plăcinta cu ciuperci, peștele, ciorba de burtă, musacaua și dulciurile cu stafide și rahat, marinatele din pește, saramurile sau ciorbele pescărești, plăcintele dobrogene dulci sau sărate.
Chef Radu Zărnescu, alături de David Zărnescu de la Euro-Toques România & Masters of Flames, prin demonstrație de profesionalism au realizat câteva preparate extraordinare, folosind din plin micro-plante și elemente de fine dining, au oferit oportunitatea de a pune în practică noile tendințe și cele mai recente creații și inovații în materie de veselă și aparate de bucătărie.
Activitatea potențează eforturile unităților școlare și ale asociației Euro-Toques Romania de a îmbunătăți pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional și tehnic în vederea oferirii de servicii gastronomice la standarde de înaltă de calitate.
Activitățile realizate sunt exemple de bună practică și se înscriu în seria activităților de promovare a învățământului profesional și tehnic.