Pe lângă suprafețele de teren sau pădure deținute, cele două licee dispun și de o bază materială bogată, necesară exploatării terenului agricol.
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, a confirmat, într-un interviu acordat Ziarului Lumina, faptul că în județ există două licee tehnologice ”privilegiate”. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Liceul „Anastasie Bașotă” Pomârla.
”Avem două licee tehnologice, în județul Botoșani, care pot fi considerate privilegiate: Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Liceul „Anastasie Bașotă” Pomârla. Liceul din Pomârla deține 1878 ha de pădure și 156 ha de teren agricol, iar Liceul Șendriceni are 50 ha de teren agricol și o fermă de vaci. Aceste două unități de învățământ au și baza materială necesară exploatării terenului agricol: tractoare, mașini, utilaje agricole și echipamente pentru lucrările solului. Așa încât elevii noștri, având o bază materială și didactică foarte bună, pot deveni buni profesioniști pentru a schimba în bine viitorul acestei zone”, a declarat șeful ISJ Botoșani.
Fiind vorba despre două licee aflate în zone rurale, cea mai mare provocare a școlilor cu acest specific rămâne cea a profesorilor calificați.
”Din fericire, în ultimii ani, numărul profesorilor necalificați încadrați în sistem este în scădere. În anul școlar 2022-2023, au fost încadrați 132 de profesori necalificați, dintre care 87 erau persoane cu studii superioare, care se calificau în a doua specializare și 10 erau studenți în curs de calificare. Încă mai există dascăli dedicați, care doresc să facă educație de calitate chiar și în cele mai defavorizate zone rurale ale județului nostru”, a precizat pentru sursa citată Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.