Ștefan Mandachi a investit 100.000 de euro într-un sat din Botoșani: ”Exemplul personal este cea mai puternică forță” - Foto

Ștefan Mandachi a transformat o casă veche de 100 de ani într-un hub educațional cu bibliotecă, loc de joacă pentru copii și zonă de sport, plus un colț cu instrumente muzicale.

Ștefan Mandachi a investit 100.000 de euro într-un sat din Botoșani: ”Exemplul personal este cea mai puternică forță” - Foto

Ștefan Mandachi, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, și-a propus să schimbe România prin construirea mai multor hub-uri educaționale, cu biblioteci în containere și activități culturale, ȋn toate județele țării, ȋn special ȋn zone rurale.

Până ȋn prezent, a realizat șase astfel de proiecte. Ultimul și cel mai mare a fost deschis ȋn localitatea Santa Mare, județul Botoșani, și include o bibliotecă în aer liber, loc de joacă pentru copii, o sală de fitness și un colț cu instrumente muzicale. Investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 euro cu tot cu restaurarea unei case vechi de peste 100 de ani.

”Mi-a adus o satisfacție enormă acest proiect. Continui să cred cu îndârjire că doar prin investiția masivă în educație se poate schimba toată România. E măsura cvasi-urgentă care ar trebui luată. Avem cea mai mică alocare de PIB pentru educație din toată Europa. Eu sponsorizez pe persoană fizică biblioteci în containere la țară. De data aceasta am dus conceptul la un alt nivel, am construit un parc, o sală de fitness profesională în aer liber, așa cum am văzut în Barcelona, lângă un loc de joacă pentru copii. Educație plus sport egal sănătate psihică, emoțională și fizică”, a povestit Ștefan Mandachi pentru NewsBucovina.

Antreprenorul a fost surprins de reacțiile comunității din Santa Mare. Recunoaște, deopotrivă, aportul important pe care îl au preotul și profesorii, dar și primarul din comună.

”Am fost uimit de câtă lume a venit în curte la Casa Mandachi din Santa Mare. Ne-au vizitat sute de oameni, ȋntre 5 ani și 80 de ani, nu doar din sat, ci și din vecinătate. În fiecare duminică, preotul, profesorii și primarul conlucrează împreună cu voluntarii și toată comunitatea se adună în curte. Este fenomenal. E o mare satisfacție. Mi-am propus să răsturnăm toate statisticile negative cu privire la lectură. Vrem să aducem toată populația din sat în bibliotecă și să oficializăm statistica. Exemplul personal este cea mai puternică forță. Suntem în topul rușinii ȋn UE, în ceea ce privește rata de analfabetism funcțional. Dacă stăm și ne holbăm la statistici fără să facem nimic, nu se schimbă mare lucru”, a spus Ștefan Mandachi, creatorul conceptului ”Cu lectura dai lovitura”.
  

De ce Santa Mare?

Satul Santa Mare este locul din care provine familia antreprenorului. Casa a aparținut bunicului său, Ioan Mandachi, și a străbunicului său, veteran de război.

Astăzi, Casa Mandachi este un loc de adunare a întregului sat, cu o bibliotecă în aer liber, cu un loc de joacă pentru cei mici și o sală de fitness tot în aer liber. Hub-ul educațional conține instrumente muzicale, pian, vioară, tobe. În fiecare duminică se adună aproximativ 100 persoane, majoritatea copii, sub supravegherea preotului Robert Sirghea, a profesorilor din sat și a voluntarilor. Ștefan Mandachi va organiza, în curte, și podcasturi cu teme antreprenoriale pentru copiii de la țară, cu scopul de a-i inspira și motiva să aleagă această carieră.

Primul hub educațional ȋn container a fost inaugurat pe 15 martie, ȋn satul Cumpărătura, din județul Suceava. De atunci, Ștefan Mandachi a mai construit ȋncă cinci împreună cu alți antreprenori – ȋn Vâlcea, Craiova, Vaslui și Santa Mare. Urmează a fi inaugurate containerele de lângă București și Neamț. Costurile pentru două dintre acestea (Suceava și Santa Mare) au fost suportate integral de Mandachi, iar celelalte au fost realizate de alți oameni de afaceri.

Ștefan Mandachi a vândut, anul trecut, lanțul Spartan și a ieșit din business-urile din domeniul HoReCa pentru a se concentra pe zona de educație online și activități umanitare.


 

(Foto: Facebook / Ștefan Mandachi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a dat de bucluc după ce i-a mințit pe polițiști!

astăzi, 19:24
138

Echipajele de poliție din Marginea și Gălănești, județul Suceava, au identificat și oprit regulamentar pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza comunei Marginea.Cond...

Intervenție de urgență a pompierilor într-un apartament: Au murit 6 pisici și 3 câini, salvatorii au salvat o pisică și șase porumbei!

astăzi, 17:45
306

O intervenție de urgență a pompierilor militari din cadrul Detașamentului Suceava s-a desfășurat, duminică în municipiul Suceava.Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava...

A plecat la cele veșnice o artistă din Botoșani. ”Ai creat frumusețe toată viața!”

astăzi, 16:16
2175

S-a stins din viață Veronica Mocanu. În urmă cu doar cinci zile își aniversaze ziua de naștere, la împlinirea celor 78 de ani. Tristul anunț a fost făcut de fiul artistei, car...