Ada Macovei, despre siguranța în școli: „Ușile se pot securiza și fără bani. Poarta sau ușa de la intrare se poate închide în timpul orelor de curs”

În cadrul ședinței cu directorii și directorii adjuncți de școli, din cursul zilei de joi, Ada Macovei, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a făcut precizări cu privire la siguranța din unitățile de învățământ.

Comisarul de poliție Geanina Grădinaru din cadrul Biroului de Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani a pus accent pe faptul că în urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ din județul Botoșani, deși au fost constatate progrese privind dotarea acestora cu sisteme de securitate, în unele școli acestea erau nefuncționale.

„În unele cazuri am constatat că aceste sisteme de securitate erau nefuncționale. De aceea, solicit să se ia imediat măsuri, deoarece au rolul de a spori siguranța cadrelor didactice și a elevilor. Angajații din educație trebuie să acorde o atenție sporită și asupra modului în care se realizează accesul în unitățile de învățământ. Toate prevederile din regulamentul de ordine interioară trebuie și respectate dacă vrem să vorbim despre o siguranță a elevilor și angajaților”, a declarat comisar de poliție Geanina Grădinaru.

Cu privire la această situație a făcut precizări și Ada Macovei, spunând că securitatea din unitățile de învățământ este una dintre misiunile pe care și le-a însușit în primul mandat, dar și pe care și-a asumat-o și acum.

Oficialul din educație a prezentat faptul că au existat câteva situații în care părinții veneau la școală, pentru a-și face dreptate singuri și acest lucru se întâmplă, pentru că ușa sau poarta de la intrarea în curtea școlii era „larg deschisă”.

„Fiecare angajat al sistemului de învățământ trebuie să fie responsabil. În ceea ce privește intrarea și ieșirea din școli, sistemele de supraveghere și paza, pot să vă spun, că acestea sunt una dintre misiunile mele din primul mandat și pe care mi-am asumat-o și acum și, cred că se cunoaște. În toate aglomerările școlare, în toate școlile și liceele din orașe există pază umană, iar în celelalte unități de învățământ așa cum aveți și dumneavoastră statisticile, mai este nevoie de intervenție, iar acest lucru se poate face și fără prea mulți bani. Școlile mici, din mediul rural, unde avem foarte puțin personal, dar unde avem copii și cadre didactice, care trebuie să se simtă în siguranță în timpul orelor de curs se poate închide, cred, poarta sau ușa de la intrare. Astfel încât, nici eu, nici colegii mei, nici dumneavoastră, nimeni să nu intre în școală în timpul orelor de curs, fără ca un cadru didactic din școala respectivă să permită accesul. Am avut câteva situații de părinți care au venit la școală și și-au făcut dreptate la școală sau s-au agresat între ei, pentru că poarta nu era închisă. Avem părinți care intră în școală pe lângă doamna de serviciu, profesorul de serviciu cu diferite motive, să vorbească cu dirigintele sau altcineva, după care uită pentru ce a venit și începe să își facă dreptate singur. Aceste lucruri pot fi evitate dacă ținem ușile și porțile închise în timpul orelor de curs”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general al IȘJ.

Pe lângă aceste aspecte, oficialul din educație a mai precizat o metodă care era pusă în practică în trecut și, pe care, puține școli o mai aplică și acum.

De asemeni, dacă revenim la o practică foarte controversată, dar foarte utilă, ca profesorii de serviciu să facă de serviciu în afara orelor de curs. E ceea ce vă rog să vă notați și să faceți. În școlile în care eu predau suntem foarte mulți profesori de serviciu și nu ne părăsim locul care ni s-a încredințat pentru nimic în lume când suntem de serviciu, pentru a menține liniștea și ordinea, și pentru a evita astfel de evenimente triste. Nu trebuie să uite nimeni că avem patruzeci de ore pe săptămână la fel cu toți angajații statului român. Din care, unele sunt ore de predare, iar celelalte ore sunt pentru activități desfășurate în școală, inclusiv pentru participarea la cercurile pedagogice, la care nu mai dorește nimeni să vină, pentru că ne-am obișnuit cu online-ul. Sunt lucruri care se pot face și fără bani mulți. Trebuie să înțelegem că putem ajunge în situații mai grave decât acum și nu cred că este cineva care să își dorească așa ceva”, a conchis Ada Macovei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Doctorii care vor să facă parte din Colegiul Medicilor Botoșani, printre dosarele validate este și cel al Monicăi Adăscăliței! (foto)

Friday, 6 September 2024

Au fost depuse 15 candidaturi pentru funcțiile de membru în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Botoșani. Dintre cele 15 candidaturi, una a fost respinsă, iar restul au fost ad...

Videoclip scandalos cu o gașcă de tineri din Botoșani, versuri cu amenințări: „Noi suntem Centrul Vechi și vă dăm cu macete în cap” (video)

Thursday, 5 September 2024

Un videoclip în care apar mai mulți tineri a fost viralizat pe rețelele de socializare. În videoclip, tinerii rostesc versuri despre Centrul Vechi și despre cum vin cu „toat...

Detalii din cadrul anchetei în care fiul unui om de afaceri din Botoșani a fost bătut în Centrul Vechi! (video)

Thursday, 5 September 2024

Zona Centrului Vechi este cunoscută de toți locuitorii Botoșaniului ca fiind o zonă fierbinte și prin care se recomandă să nu treci la lăsarea serii. „Nu a reieșit risc iminent&rdquo...