Acuzații de bullying la o școală din Botoșani. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Poate dezvolta anxietate, depresie și chiar ideație suicidară”

Mama copilului abuzat este revoltată de felul cum unitatea de învățământ a tratat situația și de măsurile pe care le-a luat față de agresor.

Acuzații de bullying la o școală din Botoșani. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Poate dezvolta anxietate, depresie și chiar ideație suicidară”

Un caz de o sensibilitate aparte s-a petrecut la începutul acestui an școlar, într-o unitate de învățământ din județul Botoșani. Un copil de doar 13 ani a fost victima unui act de bullying, iar mama acestuia este nemulțumită de sancțiunile aplicate agresorului. Cât despre bullying-ul în mediul școlar, specialiștii spun că aceste cazuri sunt tot mai frecvente în ultima perioadă și că victima are nevoie de consiliere psihologică, dar și de sprijin din partea colectivului școlii pentru a putea depăși acest moment.

Incidentul s-a petrecut pe 19 septembrie, chiar la câteva zile de la debutul noului an școlar, la Școala din Dracșani. Mama copilului a povestit pentru reporterii Știri.Botoșani.ro că minorului i-au fost trași jos pantalonii, dar și lenjeria intimă, de față cu ceilalți colegi, printre care se numără și fete. Aceasta a mai povestit că nu este prima dată când copilul ei este abuzat de același coleg de clasă.

În clasa a V-a alți copii l-au închis în toaleta școlii. Pe 19 septembrie, în una dintre pauze, în jur de ora 11:00, colegul de clasă s-a gândit să îi facă o farsă trăgându-i pantalonii și chiloții jos de față cu toți colegii, inclusiv fete. Totul este filmat pe camera de luat vederi de la școală, pentru că s-a întâmplat pe terenul școlii. Iar eu abia la două zile am fost chemată la școală”, a declarat Anamaria R., mama minorului.

Mama copilului se plânge de faptul că directoarea unității de învățământ nu i-a adus la cunoștință măsurile luate la nivelul școlii față de agresor. În plus, aceasta mai relatează și faptul că au fost aduse acuze false cu privire la anumite șicane care s-ar fi petrecut între cei doi minori.

Am cerut abia pe 11 octombrie că vreau să mi se aducă la cunoștință ce măsuri s-au luat. Agresorului i s-a scăzut un punct la purtare și trei luni nu ia bursă, dar mi se pare puțin. Agresorul a fost mutat la școala din Sulița la cererea părinților, nu că a vrut școala. Școala îl acoperă pe agresor. Trebuie anchetată mai bine situația. Eu, ca părinte, nu am fost chemată în nicio ședință. Dacă nu făceam solicitări scrise nu știam nici acum. În șapte ani de școală nu a venit niciun profesor să îmi spună că băiatul a bătut un coleg sau alte chestii, din contră, a fost victimă a bullying-ului în toți acești ani. Este totuși un copil care ia mențiune. Copilul meu acum nu vrea să mai meargă la școală. Eu trebuie să plătesc un psiholog privat, ca să depășească acest moment. Când am fost chemată, la două zile după incident, la școală nu mi s-a zis nimic de șicane. Mi-au spus că vor lua măsuri drastice, i se vor scădea trei puncte la purtare. Ea (directoarea școlii, nota red.) mi-a adus niște acuze false despre șicane, vreau să aducă și probe de unde faza cu șicanarea. Vreau să se facă transparență în acest caz”, a adăugat mama copilului.

Contactată telefonic, prof. Livia Colac, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Sulița, a refuzat să facă vreo declarație despre incident pe motiv că este în concediu.

Eu sunt în concediu și nu voi face nicio apreciere, nu voi spune absolut nimic. Eu ca director doar atât pot să vă spun, că mi-am făcut treaba. Nu declar absolut nimic, pentru că sunt în concediu”, a spus prof. Livia Colac, director Școala Sulița.

Totuși, în solicitarea scrisă pe care mama minorului a făcut-o către școală scrie că nu unitatea de învățământ, ci părinții agresorului au luat decizia de a-l muta la o altă școală.

„În urma analizării faptelor, atât în cadrul ședinței comisiei de violență din școală conform procesului verbal din 21.09.2023, cât și în ședința consiliului clasei a VII-a, s-a stabilit ca sancțiune pentru elevul agresor scăderea unui punct la purtare și neacordarea bursei timp de trei luni. Menționăm că părinții elevului au căzut de acord și au transferat copilul la Școala Gimnazială nr. 1 din Sulița, pentru a evita episoadele de genul celui petrecut”, se arată în adresa primită de către mama copilului din partea conducerii unității de învățământ.

Situația de la Sulița este cunoscută și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), care a declarat că măsurile impuse de școală sunt cu adevărat măsuri disciplinare serioase.

A fost și o echipă de la IȘJ în verificări acolo. A fost verificată situația de acolo, s-a cerut o anchetă la nivelul școlii. Mutarea în altă clasă sau la altă școală a agresorului este, într-adevăr, o măsură disciplinară. Acolo, probabil, au fost luate niște măsuri graduale. Acestea sunt niște măsuri chiar foarte severe. Odată ce muți un elev dintr-o clasă în alta este deja la un alt nivel și probabil pentru a evita contactul dintre cei doi elevi implicați în conflict, pentru a elimina pe viitor alte conflicte”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul IȘJ.

Ce spun specialiștii despre cazurile de bullying petrecute în școli?

Contactată telefonic de reporterii Știri.Botoșani.ro, medicul Laura Jijie a declarat că aceste cazuri de bullying sunt tot mai frecvente în școli, în ultima perioadă. Țintă a acestor situații sunt, în special, copiii mai sensibili, mai introvertiți și cu o imagine de sine negativă. Din păcate, se petrec foarte multe astfel de cazuri și tot mai grave.

Aceste comportamente de abuz emoțional au un impact negativ, în sensul că victima poate dezvolta un comportament evitant social, mergând până la depresie, cu refuz școlar, cu refuzul de a mai merge la școală, izolare. Am avut cazuri chiar foarte grave, acolo unde o fetiță a avut și ideație suicidară provenită de la o situație de bullying școlar. Copiii pot fi ținta comportamentului abuziv la orice vârstă, dar acestea sunt mai frecvente în gimnaziu și liceu. În raport cu ceilalți copilul poate avea o imagine de sine negativă și din punct de vedere social, fizic, corporale, al vestimentației și poate dezvolta anxietate, depresie și chiar ideație suicidară”, a declarat Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Aceasta a spus că prietenii victimei sau chiar ceilalți colegi de clasă ar trebui să facă front comun, să îl apere și să îl susțină, pentru a-i face reîntoarcerea în mediul școlar mult mai ușoară. De asemenea, întrebată dacă mutarea agresorului la o altă unitate de învățământ sau chiar într-o altă clasă ar fi de ajutor, Laura Jijie a spus că acesta ar fi un prim pas pozitiv.

Întotdeauna, în contextul unui bullying, ar trebui ca mulți dintre prieteni să îi ia apărarea celui care este ținta acestui bullying și să ia atitudine vis-a-vis de abuzatori. Poate fi un pas, sigur, pentru că întotdeauna comportamentul abuziv ar determina copilul să evite situațiile în care a fost expus. Și atunci, în momentul în care agresorul a fost înlăturat chiar și acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru ceilalți copii cu acest comportament de tip agresiv, să vadă că se întâmplă ceva, că există o pedeapsă disciplinară”, a completat Laura Jijie.

În plus, copilul abuzat fizic sau emoțional are mare nevoie de consiliere psihologică pentru a depăși momentul, dar și abuzatorul, la rândul său, are nevoie de a discuta cu un psiholog.

Cu siguranță, aici ar trebui ca profesorii sau dirigintele să facă activități de prevenție în sensul de a discuta cu colegii că nu este în regulă ca un copil să fie ținta acestui comportament și să vadă acel copil că, de exemplu, are și prieteni care îi vin în ajutor. Asta ar fi foarte bine, ca ceilalți colegi să facă front comun pentru a-i ușura reintegrarea în mediul școlar, dar cu siguranță are nevoie de consiliere psihologică, pentru a vedea ce răni au rămas pe suflețelul copilului. Consilierea psihologică l-ar ajuta pe copil să înțeleagă că problema nu este la el, ci la ceilalți. Dar și abuzatorul ar trebui evaluat, deoarece un copil abuzator poate fi abuzat în mediul familial”, a conchis medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
994

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9443

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1302

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...