Activitate intensă în județ pentru autorizarea școlilor pentru securitate la incendiu! Ce se întâmplă din iulie!

O problemă sensibilă care trebuie rezolvată la nivelul județului Botoșani până la finele lunii iunie este autorizarea unităților de învățământ în ceea ce privește securitatea la incendii.

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, din cadrul unităților de învățământ, alături de un delegati din primării, de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se vor deplasa începând de săptămâna viitoare în teren unde se va discuta fiecare caz în parte și va fi asigurat suportul în vederea obținerii acestui act administrativ care este obligatoriu începând cu data de 1 iulie 2017. 

Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani, col. Cristian Amarandei, daca la inceputul anului erau 236 de untati de invatamant care necesitau autorizare pentru securitate la incendiu, in prezent numarul acestora este de 229. 

"Incepand cu data de 1 iulie acest act administrativ este obligatoriu pentru toate situatiile care sunt stipulate in legislatie. O problema importanta este partea legata de unitatile de invatamant. De saptamana viitoare ne deplasam in teren unde se afla obiectivele rspective si vom desfasura activitati de asistenta tehnica, vom discuta fiecare caz in parte si vom identifica solutiile necesare pentru a se putea finaliza acivitatea respectiva si a putea intra intr-o sfera de normalitate. Depunem toate diligentele, ne dam silinta sa raspundem tuturor solicitarilor, dar nu putem evalua cate unitati de invatamant vor fi autorizate pana la data de 30 iunie", a declarat col. Cristian Amarandei.

Resursele financiare sunt principala problema cu care se confrunta majoritatea unitatilor de invatamant unde trebuie facute investitii in vederea obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, cum ar fi expertize tehnice, achiziționarea unor echipamente specifice.  

"Este foarteimportant sa demaram procedura, sa intram intr-o linie dreapta in ceea ce priveste documentatiile necesare, masurile ce trebuie realizate si toate acestea coroborate sa duca la diminuarea numarului unitatilor care nu au acest act administrativ", a mai spus șeful ISU Botoșani.

Dacă după data de 30 iunie nu va exista această autorizație de securitate la incendiu, vor fi aplicate sancțiuni, acest act administrativ fiind obligatoriu și pentru operatori economici, nu doar pentru școli. 

"Dupa data de 30 iunie, cei care nu reusesc sa obtina actul sunt pasibili de a fi sanctionati conform normelor in vigoare. Legea prevede atat sanctiuni in sarcina administratorului, cat si a beneficiarului sau proprietarul cladirii. Unitatile de invatamant din judetul Botosani ofera siguranta pentru utilizatori, nu sunt scoli care sa nu ofere siguranta celor care le trec pragul", a precizat lt.col. Florin Vițelaru, împuternicit prim-adjunct al inspectorului șef al ISU.

Și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Gabriel Hârtie, susține că problema întâmpinată în obținerea acestei autorizații este lipsa resurselor financiare. 

"Una dintre cauzele principale e acel sprijin financiar. Din discutiile avute cu directorii si primarii au toata disponibilitatea de a reface proiectul sau infrastructura, sau anumite aspecte, din pacate bugetul unitatii este asa cum este si nu permite alocarea unei sume care de altfel este foarte mare pentru a rezolva aceasta problema. Speram sa nu ajungem la etapa de sanctiune pentru ca nu o vad ca o rezolvare a problemei, indiferent cui o adresam aceaa sanctiune, nu se va rezolva aceasta problema a autorizarii. Vom vedea pana la 30 iunie care este situatia vizavi de aceste unitati si probabil se va lua o decizie si la nivel central, pentru ca la nivelul intregii tari este aceasta problema", a spus Gabriel Hartie.

Potrivit acestuia, la nivel national Ministerul Educatiei, alaturi de Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Sanatatii, incearca sa acceseze fonduri europene care sa fie redirectionate catre unitatile de invatamant care nu au autorizatie de securitate la incendiu sau autorizatie sanitara. 

"Trebuie sa creem acel mediu de securitate pentru copii si sa fie asigurate toate conditiile pentru desfasurarea orelor in siguranta", a conchis col. Cristian Amarandei.

Specialistii din cadrul Insectoratului General pentru Situatii de Urgenta au realizat o aplicatie informatica sub forma unui ghid care poate fi accesata si pe pagina web a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani si de unde  pot fi extrase toate datele necesare cu privire la modul de avizare si autorizare, documente, conditii ce trebuie respectate. 

 

Spune-ne opinia ta