Timp de mai bine de două săptămâni, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Botoșani au avut parte de cursuri de informare cu privire la protecția tinerilor în lupta împotriva drogurilor.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) din Botoșani a revenit, în luna martie, la Colegiul cu cele mai bune rezultate din județ, pentru a relua o acțiune devenită tradiție pentru elevii liceului. În fiecare an, cei ce învață aici au acces la cursuri de prevenire a consumului de droguri, astfel încât aceștia să fie informați cu privire la consecințele consumului de substanțe de mare risc.
Noutatea acestui an a fost prezentarea unor perechi de ochelari speciali concepuți pentru a simula vederea unei persoane după ce consumă anumite substanțe de mare risc. Astfel, elevii au avut ocazia, în cele peste două săptămâni de cursuri, să simuleze realitatea, pentru a cunoaște toate efectele negative ale consumului de substanțe interzise.
Vlad Axinciuc, din partea CPECA Botoșani și Ana-Maria Bunduc, inspector de poliție, s-au ocupat de organizarea acestei acțiuni.
„Și în anul școlar 2021-2022, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog a continuat implementarea la nivel local a unor proiecte naționale de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ, pentru a crește nivelul de informare, educare și conștientizare a populației preșcolare și școlare, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri. Aceste proiecte de prevenire au vizat: formarea de abilități de viață, consolidarea legăturilor afective dintre membrii familiei, precum și pe acelea dintre aceștia și școală, inițierea de măsuri în vederea schimbării comportamentului grupului țintă sau creșterea accesibilității tinerilor care se află la riscul de a deveni dependenți de droguri la serviciile integrate de prevenire și asistență”, au transmis coordonatorii cursului.
Mihaela Gabriela Țăranu, consilier școlar și inițiator al proiectului, a explicat motivele pentru care elevii și tinerii au nevoie de astfel de cursuri de informare.
„Școala este locul propice pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, elevii având posibilitatea de a exersa și experimenta tipuri de comportamente dezirabile sau indezirabile, de a lua decizii personale și de a se adapta la diferite situații. Campania antidrog derulată în perioada 7 – 22 martie 2022, realizată de reprezentanții CPECA Botoșani, reprezintă un exemplu de bună practică de învățare experimentală privind capcana comportamentelor de risc, dependența de droguri. De asemenea, cele peste 45 de activități susținute la clasele a 7-a - a, XII-a, au facilitat conștientizarea factorilor de risc și protecție, precum și identificarea celor mai bune strategii de gestionare a situațiilor și comportamentelor de risc. Într-o perioada în care oferta consumului de droguri este în creștere, este de datoria noastră să fim mult mai atenți la vulnerabilitățile personale și sociale și să le manageriem eficient", au adăugat aceștia.
Elevii s-au declarat încântați de această acțiune.
„Nu îmi regret prezența la aceste ore. Inițial mă așteptam să fie plictisitor, dar chiar a fost interesant”, a povestit A.M., elevă a liceului.
„Cred că astfel de cursuri sunt necesare, mai ales că în ziua de azi tinerii sunt foarte vulnerabili, aflându-ne la o vârstă la care ne dorim să ieșim în evidență și să avem un anturaj cool”, a completat N.G., elev în clasa a 12-a.
La acțiune au participat toți elevii din clasa a șaptea până în clasa a douăsprezecea, înscriși în anul școlar 2021 - 2022 la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani.
(Comunicat de presă)