Se împlinesc 140 de ani de când August Treboniu Laurian s-a despărțit de cele lumești, în 1881, lăsând în urmă realizări ce vorbesc peste veacuri despre iubirea de neam, limbă și Românie.
Pașoptist activ, Laurian a mobilizat și condus mișcarea revoluționară transilvăneană, a fost printre membrii fondatori ai Academiei Române, a militat pentru purificarea limbii române de elementele nelatine, editând dicționare de o mare valoare în acest sens.
Sibianul, născut în 1810, la Fofeldea, în inima țării, a dat numele primei școli superioare din orașul nostru, școală ce a devenit, peste timp, Colegiul Național ”A. T. Laurian” de astăzi. Urmând crezul marelui patriot convins că educația și cultura pot ridica neamul românesc, asigurându-i progres, echilibru și forță, de aproape un veac și jumătate tinerii învață pe băncile instituției de prestigiu, descoperind lumina și puterea cunoașterii.
În astfel de momente jubiliare cei mândri de Laurianul lor se adună și reînvie istoria nu doar din datorie ci și din dorința unui viitor pe măsura realizărilor de odinioară. Așa se face că elevii și profesorii Colegiului Național ”A. T. Laurian” din Botoșani au ținut legătura, au devenit și au rămas prieteni cu sibienii din Fofeldea în care s-a născut marele savant. În județul Sibiu, la Agnita, funcționează un colegiu tehnic ce îi poartă numele, ba chiar și o asociație ”August Treboniu Laurian”, prezidată de domnul Ioan Gruncă, acel consătean cu marele istoric ce și-a făcut din promovarea lui Laurian un scop al vieții sale. Asociația, împreună cu o mână de tineri, la trup și la suflet, au comemorat, în aceste zile, cei 140 de ani de la despărțirea de Laurian, organizând depuneri de coroane și slujbe religioase, trimițând și la Botoșani gândul bun și drept.
”Toţi localnicii îl pomenesc cu multă cinstire şi evlavie, în biserica din sat. Prin tot ceea ce a făcut el în cele trei ţări româneşti – Transilvania, Ţara Românească şi Moldova – el, Laurian, a fost primul cetăţean al României Unite, purtător de cuvânt al tuturor Daciilor”, povestește pentru presa sibiană Ioan Gruncă, președintele Asociației “August Treboniu Laurian”.
Date fiind condițiile pandemice laurienii botoșăneni nu au putut fi alături de sibieni în solemnul moment al comemorării, deși invitațiile au fost făcute.
”În noiembrie 2019 am primit, la Botoșani, vizita elevilor, profesorilor și celorlalți iubitori de Laurian din Fofeldea și Agnita, Sibiu, descoperindu-ne înfrățiți de același patron spiritual. Prieteniile s-au conturat și am fi fost acum, cu siguranță, împreună la Sibiu, dacă ar fi permis contextul actual dominat, din păcate, de unele restricții. Va trece, însă, și această perioadă și vom putea să ne arătăm din nou mândri de ce am fost și, mai ales, de ce vom deveni.”, sunt cuvintele profesorului de istorie Ioan Onofrei, director adjunct al renumitului colegiu botoșănean - ”A. T. Laurian”.
(Irina Siminiceanu)