Mariana Pojar şi soțul ei au decis în 2015 să se apuce de legumicultură în sere şi solarii, în satul Roșiori din județul Botoşani, iar doi ani mai târziu au pus pe picioare o mică afacere în acest domeniu.
În următorii ani, s-au dezvoltat şi au ajuns la o suprafață de 10.000 mp, însă ulterior au fost nevoiți să-şi „taie“ din ambiții, pentru că nu aveau piață de desfacere şi nici forță de muncă, iar astfel au restrâns suprafața la 2.000 mp. scrie Ziarul Financiar.ro
„În prezent, avem 2.000 mp de spațiu acoperit. La un moment dat, ne ocupam de legumicultură pe o suprafață de 10.000 mp, incluzând şi teren luat în arendă, pe lângă terenul nostru. În acea perioadă, am cultivat, în principal, conopidă şi broccoli. Am menținut acest ritm timp de doi ani, însă, ulterior, am decis să renunțăm la suprafețele mari şi să revenim la o dimensiune mai mică, pe care să o putem gestiona eficient atât din punctul de vedere al forței de muncă, cât şi al vânzărilor“, a spus Mariana Pojar, producător din județul Botoşani, prezentă în cadrul emisiunii ZF Agropower.
Familia Pojar a început cu un solar mic, de 200 mp, după care a crescut suprafața treptat.
Mariana Pojar a afirmat că primul lor gând a fost să producă pentru propriul consum, dar au avut foarte multe legume în primul şi au decis să valorifice surplusul. „În anii următori, ne-am gândit că ar fi bine să dezvoltăm ceea ce am început, mai ales că pământul, fiind foarte fertil, nu necesita investiții foarte mari.“
Astfel, au ajuns să producă salată verde, ceapă verde, usturoi, roșii, ardei, vinete, gogoșari, conopidă, broccoli, sfeclă roșie şi păstârnac pe o suprafață de 10.000 mp. Însă, în ultimii trei ani, şi-au restrâns activitatea, iar în prezent gestionează 2.000 mp în spațiu acoperit şi încă 1.000 mp de teren cultivat în spațiu deschis. „Restul terenului l-am lăsat neutilizat.“
„De doi ani pur şi simplu ne-am plafonat. Nu am mai reușit să realizăm investițiile pe care le făceam în anii anteriori. Singurul ajutor pe care îl primim este din programul Tomata. Dar, de exemplu, pentru a produce tomate pe 1.000 mp trebuie să vinzi şi dacă nu reușești să vinzi nici măcar jumătate din producţie, nu primești banii. În zona noastră nu ai unde să o duci pentru procesare. În județul Suceava există o singură fabrică de procesare, care colaborează cu un număr limitat de producători, iar acest lucru afectează negativ şi prețurile“, a explicat Mariana Pojar.
În acest an, ea spune că 90% din ceea ce au produs au vândut direct de la domiciliul clientului sau acesta a venit să cumpere direct de la producător din fermă.
„Mulți dintre ei au venit în grădină sau în solarii şi au avut plăcerea de a-şi culege singuri roșiile sau alte legume înainte pe care le-au cumpărat“, a subliniat ea.
Ea subliniază că micii producători au nevoie de sprijin din partea statului pentru a-şi putea continua activitatea, deoarece subvențiile sunt insuficiente, iar accesarea fondurilor europene este dificilă pentru mulți.
„Dacă ar recunoaște toţi cât de mari sunt eforturile necesare pentru a merge mai departe... Soțul meu pleacă anual în străinătate pentru a acoperi cheltuielile cu fetele noastre. Amândouă sunt studente în Iaşi: una la medicină dentară, cealaltă la electronică şi telecomunicații. Aceste cheltuieli nu le pot acoperi din mica noastră afacere.“
Citește continuarea AICI