Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim!

Unul din cele mai importante impozite pe baza salariului minim este impozitul pe venit.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta.

De la anul, în cazul unui angajat cu salariu minim mărit, de 4050 de lei, impozitul pe venit se aplică la baza impozabilă (salariul brut minus contribuțiile CAS și CASS) și se ia în considerare scutirea de 300 de lei.

Totodată, contribuția la sistemul public de pensii Pilonul I (CAS), reprezintă încă 25% din salariul brut, care înseamnă, în cazul unui salariu minim, o sumă generică de 1012,5 lei. CAS se aplică la salariul brut integral, fără a lua în considerare scutirea de 300 de lei.

Acesta este și cazul contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), care reprezintă 10% din salariul brut, fără nicio scutire.

Creșterea salariului minim brut în 2025 aduce automat și o nouă majorare a deducerii personale de bază, o sumă care se scade din venitul brut înainte de aplicarea impozitului pe venit (de 10%), reducând astfel suma impozabilă. La toate acestea se mai adaugă și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), datorată de angajator pentru asigurarea riscurilor de muncă (șomaj, accidente de muncă etc.).

Această contribuție nu este reținută din salariul brut al angajatului, ci este plătită integral de angajator, scrie realitatea.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de luni!

astăzi, 19:50

Suma totală platită este  de 6.413.129  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul c...

Ateliere de interpretare a textului CreativLit pentru profesori, organizate de Memorialul Ipotești!

astăzi, 17:50

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, intenționează să organizeze în ultima săpt...

Activități cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, desfășurate în două licee din Botoșani!

astăzi, 17:20

Această inițiativă face parte din campania de informare și prevenire „Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”. „Evenimentele dedicate marcării Zilei Europeane &I...