Potrivit modificărilor operate de Guvern în 2015, restituirea se face doar pentru persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, timbrul de mediu aplicându-se în continuare.
La nivelul județului Botoșani, până la această dată au fost depuse la organele fiscale 2.069 de cereri de restituire a taxei auto și a dobânzilor aferente, calculate până la data plății integrale, din care un număr de 292 de cereri de restituire pe cale administrativă.
Potrivit lui Radu Țurcanu, directorul AJFP Botoșani, fac obiectul acestor cereri sumele plătite cu titlu de taxă specială pentru autoturisme și autovehiule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante, calculate potrivit actelor normative în vigoare la momentele respective și achitate în vederea înmatriculării unor autovehicule achiziționate în perioada 1 ianuarie 2007-14 martie 2013.
Termenul de soluționare a cererii de restituire este de 45 de zile lucrătoare. Până în prezent, la Botoșani au fost soluționate 1.777 cereri de restiuire, depuse de persoane fizice și juridice, taxa aprobată la restituire, conform deciziilor emise în acest sens, fiind de 7,527 milioane lei. Suma totală reprezentând taxa auto restituită contribuabililor este de 2,257 milioane lei.
În septembrie 2015 s-a stabilit că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acțiune în instanță. Până la acel moment, legislația prevedea că se putea solicita doar restiuirea parțială a vechii taxei auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu.
De asemenea, începând cu anul 2014, exista o procedură de restituire a vechii taxe auto, însă aceasta vizează strict persoanele care au câștigat în instanță dreptull de a-și primi banii înapoi.
"Procedura de restituire pe cale administrativă a intrat în vigoare în data de 12 aprilie 2016. Cererea se poate depune în următorii cinci ani. Așa cum prevede legislația, pentru restituirea vechii taxe auto, actualizată cu indicele prețurilor de consum și a dobânzilor aferente, contribuabilii trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere și anumite documente", a explicat Radu Țurcanu, directorul AJFP Botoșani.
Cererea pe care proprietarii de mașini o depun în vederea recuperării taxei trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului. Cererea poate fi depusă până cel târziu la data de 1 ianuarie 2021. Cererea va fi respinsă dacă proprietarii de mașini nu vor putea face dovada achitării vechii taxe auto, iar plata nu va fi identificată în evidețențele autorităților.
Documentele pot fi depuse direct la Fisc sau transmise prin poștă.
În ceea ce privește graficul tranșelor anuale de restituire, deoarece vechea taxă auto se va returna pe durata a cinci ani, câte 20% pe an, aceasta va cuprinde perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală și cuantumul aferent. Pentru prima tranșă anuală restituirea se face în luna următoare datei emiterii deciziei de soluționare a cererii de restituire, în timp ce pentru următoarele tranșe pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, luna aprilie a fiecăruia dintre următorii patru ani, iar pentru cererile de restituire depuse în al doilea semestru, plata se face în luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii patru ani. După stabilirea graficului tranşelor anuale de restituire, o copie a acestuia şi decizia de soluţionare a cererii vor fi comunicate solicitanţilor.
Timbrul de mediu încă este în vigoare în prezent, astfel că persoanele care au plătit această taxă din martie 2013 și până în prezent nu pot cere restituirea pe cale administrativă.