Secretariatul General al Guvernului susține că ar trebui adoptată o ordonanță de urgență prin care să se stabilească o modalitate de restituire a sumelor reținute pensionarilor cu venituri peste 4.000 de lei. SGG avertizează că numărul pensionarilor afectați este atât de mare încât activitatea instanțelor va fi blocată de procesele care vor duce la „consecințe grave” asupra bugetului de stat.
Printr-o notă de informare, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis că „este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlu de CAS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României. Doctrina și practica judecătorească s-au pronunțat în situații similare în sensul că nu pot fi menținute efectele nelegale ale unui act normativ declarat neconstituțional, plecând de la premiza că orice act emis în temeiul unei dispoziţii legale care aduce atingere valorilor şi principiilor constituționale este la rândul lui neconstituţional (quod nullum est, nullum producit effectum). De altfel, trebuie observat că prin art. 9 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 a fost creat cadrul legal în vigoare pentru învestirea instanţelor de contencios administrativ cu acţiuni formulate împotriva ordonanţelor guvernului”.
SGG subliniază că având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, numărul proceselor după decizia Curţii Constituţionale nr. 650/2022 va crește exponenţial în următoarea perioadă, ceea ce va duce la blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.
În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecinţe grave în privința bugetului de stat, potrivit sursei citate.
„Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curţii Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informaţii. În acest context, menționăm că într-o situație similară a fost adoptată OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanțe de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG 130/2021 cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, potrivit SGG.
Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate, în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură. Taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își vor recupera în februarie banii reținuți, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la Digi24, ce se întâmplă cu pensiile mai mari de 4.000 de lei, pentru care statul a reținut CASS de 10% în luna ianuarie, deși CCR a publicat pe 28 decembrie motivarea deciziei de neconstituționalitate a măsurii. „În februarie rezvolvăm problema”, a declarat ministrul Muncii.
Curtea Constituţională a decis pe 15 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.