În aceste vremuri tulburi pentru securitățile naţionale, în care planează şi altfel de pericole, autoritățile europene îi sfătuiesc pe cetățeni să adopte o altă abordare financiară, dacă n-au făcut-o deja.
Banii cash au devenit şi mai importanţi decât altă dată.
Câţi bani cash trebuie să ai în casă
De exemplu, Banca centrală a Olandei a recomandat ca fiecare adult să aibă 70 de euro și fiecare copil 30 de euro păstrați în numerar, în condiții de siguranță, în eventualitatea în care sistemele de plată electronice devin indisponibile.
Ce ar putea pune în pericol sistemele de plată electronice:
-amenințarea atacurilor cibernetice
-o pană de curent
În acest context, economiştii au calculat cât cash ar trebui să aibă familiile la dispoziţie: fiecare adult să aibă 70 de euro și fiecare copil 30 de euro.
Comisia Europeană a publicat un plan de pregătire care le recomandă cetățenilor să își facă provizii de alimente pentru trei zile, pentru a-și asigura necesarul în caz de urgențe precum războiul sau dezastrele naturale, arată Bugetul.ro.
Şi românii preferă banii cash
Un sondaj recent al FDIC a constatat că 36% dintre persoanele din România care nu au conturi bancare au afirmat că nu au încredere deloc în bănci. Un alt motiv invocat este cel legat de securitatea cibernetică și confidențialitate: sistemul bancar este permanent expus la atacuri cibernetice.
Un expert de la Northbrook Financial a explicat şi el de ce cash-ul este întotdeauna bine-venit:
„O sumă mică, dar rezonabilă de bani ar trebui păstrată la îndemână în orice moment. O sumă de numerar suficientă pentru a acoperi strictul necesar timp de două luni ar putea fi o bază rezonabilă.
Această sumă lunară poate fi mai mică decât sumele lunare utilizate pentru a calcula un fond tradițional de urgență, deoarece va putea acoperi strictul necesar în fața unei situații de urgență.
Aici intră o plată minimă pentru locuință, alimente de bază, baterii, apă, benzină și alte necesități”.