Producătorii români spun că sunt mai îndreptățiți decât nemții să iasă în stradă! Lista nemulțumirilor este lungă și începutul de an nu a adus încă măsurile mult așteptate de către fermieri.
Miercuri, 10 ianuarie, transportatotirii au anunțat că vor avea loc manifestări pe drumurile din apropierea orașelor București, Bacău, Suceava, Oradea, Sibiu, Alba, Arad și Timișoara.
Botoșăneanul care a plecat la protest!
Mai mulți fermieri din județul Botoșani au plecat să se alăture protestelor transportatorilor și fermierilor din Bacău.
Unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din nordul țării, Dănuț Andruș, din comuna Păltiniș, județul Botoșani, și-a anunțat intenția de a ieși cu utilajele și a se alătura protestelor colegilor transportatori și agricultori din Bacău. El a spus pentru Agrointeligența că revendicări sunt foarte multe, iar autoritățile ar trebui să îi asculte pe fermieri pentru că aceștia se află la capătul puterilor.
”De la Botoșani, eu mă îndrept către protestele transportatorilor, să mă alătur lor. Eu nu chem pe nimeni, dar am spus că plec, eu nu sunt organizator de proteste, dar cei care vor să iasă, să o facă fiecare în dreptul lui. Din punctul meu de vedere este o organizare a celor de la Bacău din transporturi și din agricultură și m-am solidarizat fiind și eu nemulțumit de o sumedenie de probleme la nivel național”, a transmis fermierul Dănuț Andruș.
Dănuț Andruș a sesizat o serie de probleme cu care se confruntă fermierii și a remarcat că multe dintre acestea provin din reaua gestionare a factorilor decizionali.
”Sunt multe nemulțumiri, foarte multe. În primul rând, lipsa de răspuns a autorităților la demersurile făcute de fermieri de 5-6 luni de zile. Mă refer aici la acea echivalare a categoriei B și lipsa înregistrării sau menținerii înregistrării utilajelor agricole. Am făcut demersuri atât la Ministerul Agriculturii care a înaintat prin Ministerul de Interne o ordonanță scrisă pentru această problemă. MAI nici măcar nu s-a sinchisit să dea un răspuns scris pentru această problemă. Atât timp cât Europa are niște reguli și noi suntem sub aceste reguli, ne aliniem doar la obligații, la drepturi nu. (…) Pe fondul războiului din Ucraina, toate prețurile au sărit în sus, iar prețul cerealelor a scăzut. Suntem cu 60 de euro sub prețul de la Bursa de la Paris. Păi, nu mă socot eu că sunt prostul Europei?”, a întrebat indignat fermierul botoșănean.
Fermierul Dănuț Andruș: ”Am ajuns o țară de import”
O altă problemă sesizată de fermieri este faptul că subvențiile intră cu greu, marii fermieri fiind lăsați ultimii când vine vorba despre încasarea banilor.
”Subvențiile se dau prioritar celor cu un hectar, două, trei. Noi, fermieri cu suprafețe mai mari întotdeauna luăm ultimii, suntem ținuți pe loc, suntem trimiși la bănci și ne jupoaie și băncile, și statul… Dacă eu am de dat statului 10.000 de lei, îmi pune majorări de 300%, dacă statul trebuie să-mi dea mie niște bani, când îi vine ni-i dă, fără niciun fel de dobândă, de majorare. Adică aceste lucruri trebuie făcute egale pentru toată lumea. Și la zootehnie avem o grămadă de carențe, de măsuri cerute. Sunt sectoare cu carențe, care nu acoperă producția internă, neacoperind producția internă devii vulnerabil. Am ajuns o țară doar de import”, a declarat pentru Agrointeligența fermierul Dănuț Andruș, care a adăugat că, pe drum, fermierilor plecați din Botoșani către Bacău li se vor alătura și alții.
Protestul fermierilor, organizat în cadrul protestului transportatorilor
Protestul fermierilor din estul țării pare că va fi organizat în cadrul unei acțiuni deja demarate de transportatori. Transportatorii sunt nemulțumiți de nivelul RCA, de timpii mari de așteptare la vămi, dar și de obligația ca de la 1 ianuarie, toate camioane să fie dotate cu sisteme de geolocalizare conectate la sistemul Ministerului Finanțelor, pentru a ca ANAF că poată controla în orice moment traseul mărfurilor.