Plăţile pentru şomajul tehnic vor fi făcute, cel mai târziu, la începutul săptămânii viitoare. În total, este vorba de 570.000 de salariaţi în toată România. Pentru toți aceștia au fost depuse cereri pentru luna martie, a declarat, joi, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu.
„Pentru 570.000 de salariaţi au fost depuse cereri pentru şomajul tehnic pentru lună martie. Ne aşteptăm ca în luna mai pentru aprilie să fie depuse cereri pentru aproximativ un milion de salariaţi. (…) În prezent, pentru 320.000 de salariaţi au ajuns banii înainte de Paşte şi săptămâna aceasta sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare vor fi toate plăţile făcute. A depins foarte mult şi când s-au depus cererile”, a precizat Picu.
Potrivit informaţiilor publicate miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), 1.025.188 de contracte de muncă erau suspendate de la declararea stării de urgenţă, astfel: 327.092 în Industria prelucrătoare, 188.634 în Comerţul cu ridicată şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 111.874 în Hoteluri şi restaurante.
În schimb, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă (16 martie) a urcat miercuri la 245.462.
Din 30 martie, MMPS publică aproape zilnic datele contractelor de muncă încetate, iar fiecare bilanţ al contractelor de muncă încetate a înregistrat o creştere faţă de cel anterior. Dacă la 30 martie, datele transmise de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii indicau un număr de 111.340 de contracte de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă, datele transmise miercuri indicau 245.462 de contracte de muncă încetate de atunci.
Dintre acestea, 46.175 de contracte de muncă încetate erau din Comerţul cu ridicată şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 42.875 erau din Industria prelucrătoare, iar 33.159 erau din Construcţii.
Persoanele care au fost angajate în firmele unde patronatul a hotărât încetarea contractelor de muncă nu beneficiază de măsura şomajului tehnic acoperit de stat. Practic, au fost lăsate de patroni fără absolut nicio sursa de venit.