Din decembrie 2018, bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă, întrucât acordarea acestora va fi abrogată, prevede noua lege a salarizării bugetare, în vigoare de mâine. Totuși, în locul acestora va apărea o indemnizație anuală de hrană, a cărei valoare se va situa la nivelul a două salarii minime brute pe țară, adică suma de 2.900 de lei, în condițiile în care salariul minim brut este acum de 1.450 de lei.
Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice intră în vigoare mâine și propune, în esență, creșteri salariale și acordarea unor sporuri majorate pentru personalul plătit din fonduri publice.
Totodată, ea cuprinde și noi reguli referitoare la acordarea tichetelor de masă pentru bugetari, sau mai bine zis, la neacordarea lor. Concret, este stabilită abrogarea, de la 1 decembrie 2018, a prevederilor din Legea nr. 142/1998 referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaţilor din sectorul bugetar, dispoziție de care beneficiază oricum, în practică, puține persoane angajate la stat.
Totuși, eliminarea tichetelor de masă va fi compensată cu acordarea unei indemnizații de hrană anuale, situate la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată. Iar cum valoarea salariului minim brut pe țară este, de la 1 februarie 2017, de 1.450 de lei, rezultă că indemnizația de hrană va avea un cuantum dublu, de 2.900 de lei, începând cu decembrie 2018. Practic, aceasta va fi acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.
Potrivit legii salarizării, de acești bani vor beneficia bugetarii, "cu excepția personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană". În plus, documentul stabilește că indemnizația de hrană nu va fi acordată persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite. Avocatnet.ro