Nicio pensie nu va putea depăşi salariul primit în perioada activă, conform proiectului de modificare a pensiilor de serviciu

Nicio pensie nu va putea depăşi salariul primit în perioada activă, conform proiectului de modificare a pensiilor de serviciu

Proiectul de modificare a pensiilor de serviciu a fost finalizat şi publicat în transparenţă decizională, iar principiul general valabil va fi că nicio pensie nu va putea depăşi salariul primit în perioada activă.

Potrivit Ministerului Muncii, documentul respectă deciziile Curţii Constituţionale, dar şi angajamentele asumate prin PNRR de a ajusta cheltuielile totale cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu.

Proiectul de act normativ stabileşte că nicio pensie de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul primit în perioada activă. Pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu şi pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată şi viitorii pensionari. Recalcularea se va realiza în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, potrivit Rador.

Un alt element de noutate constă în creşterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiţie aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate.  Baza de calcul se reduce de la 80 la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepţia magistraţilor, aşa cum a decis Curtea Constituţională. Chiar şi în această situaţie, pensia unui magistrat nu va putea depăşi media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

În ceea ce priveşte pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii cinci ani de activitate, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

 

Spune-ne opinia ta