Ministrul de Finante explica mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca salariile

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a explicat, luni seara, cum se va face trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, sustinand ca niciun salariu net nu va scadea si explicand ca masura este menita sa-i ajute pe angajati sa obtina o pensie mai buna.

Declaratiile au fost facute intr-o emisiune la Realitatea TV, ministrul de Finante reamintind ca aceasta masura si celelalte intens dezbatute in ultimele zile sunt mentionate in programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, iar "rolul lor este de a asigura o pensie cat mai buna romanilor, pe o perioada cat mai mare".

"Se incearca o marire a pensiei pe care un roman o va obtine la sfarsitul stagiului de cotizare", a subliniat Misa.

Ministrul a tinut sa intareasca faptul ca se vor aplica trei masuri cumulativ, nu doar una sau doua dintre ele.

Astfel, transferul contributiilor de la angajator la angajat se va face in acelasi timp cu reducerea contributiilor pana la 35%.

"Vor scadea contributiile sociale, din 6 raman doar 2, CAS si CASS, care vor insuma 35%. Dispare ajutorul de somaj, mai multe... Totul e ca agentul economic sa plateasca mai putine ordine de plata, iar sarcina fiscala ramane aceeasi.

Va scadea si impozitul pe venit de la 16% la 10%. Aceste masuri vor fi aplicate cumulat. Salariul net nu va scadea, veniturile romanilor nu vor scadea, sarcina fiscala a fiecarui angajator la bugetul de stat se va mentine, va plati aceiasi bani, nu va fi un cost suplimentar pentru niciun angajator", a argumentat ministrul.

Ionut Misa a repetat de mai multe ori ca "salariile vor creste", in ciuda tuturor speculatiilor aparute in mass-media.

"Inclusiv salariile nete vor creste si, de asemenea, beneficiile: vor creste pensiile. (...) Evident, salariul net va creste. Ca sunt cote diferinte in care va creste? Da, dar si astazi avem asta. In unele zone va creste mai mult, in altele mai putin. Nu exista riscul ca salariile nete sa scada, nu avem acest risc astazi. Sa se faca acest calcul cu masurile cumulate, nu asa cum au fost prezentate in media", a mai declarat ministrul de Finante.

Intrebat ce se va intampla daca angajatorul nu doreste sa faca ce ii spune Guvernul, Ionut Misa a precizat ca va exista "o masura tranzitorie care va reglementa aceste aspecte", adica "tot ce tine de relatia angajat-angajator".

Astfel, va exista o "forma tranzitorie", adica un cadru legal, care va obliga angajatorul sa faca ce trebuie, "ca sa nu existe niciun dubiu".

Ministrul de Finante a sustinut ca prin aceasta masura se va regla inclusiv "o problema a deficitului de pensii", care in 2016 a fost "o suma enorma" si care, in sistemul actual, "creste progresiv".

Ionut Misa sustine ca, prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat, sistemul de pensii se va echilibra in viitor, "indiscutabil".

Intrebat cum se va proceda concret, ministrul a explicat ca "angajatorul va face un ordin de plata in numele angajatului si va plati aceste contributii".

"Angajatorul nu va avea costuri suplimentare, totul va ramane la fel", a sustinut inca o data ministrul de Finante.

De altfel, el a dat si un exemplu concret de calcul, plecand insa de la un salariu brut de 10.000 de lei, mult peste salariul mediu al romanilor. In acest caz, calculele ministrului arata ca, prin trecerea contributiilor la angajat, scaderea la 35% si reducerea impozitului pe venit la 10%, angajatul ar castiga putin peste 100 de lei, de la 7.014 lei la 7.181 lei.

Ministrul de Finante a mai precizat ca de plata contributiilor va raspunde in fata legii angajatorul, pentru ca "e obligatia lui".

Intrebat cu cat ajuta aceasta miscare scaderea deficitului la bugetul de pensii, Ionut Misa a raspuns: "Cred ca depasim 10 miliarde de RON, ne apropiem chiar de 15 miliarde". Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI