ITM demarează controale pentru a verifica modul în care angajații sunt protejați pe perioada caniculei

ITM demarează controale pentru a verifica modul în care angajații sunt protejați pe perioada caniculei

Inspectoratul de Muncă Teritorial (ITM) Botoșani a transmis o serie de recomandări pentru siguranța și sănătatea angajaților în perioade de caniculă. Instituția va demara o serie de controale în județ pentru a verifica modul în care angajatorii respectă obligațiile specifice în acest context.

Întrucât, în continuare, Administrația Națională de Meteorologie anunță manifestarea pe teritoriul României a unor temperaturi deosebit de ridicate, vă reamintim că este  imperios necesar să acordăm o atenție deosebită respectării prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Temperaturile extreme ridicate sunt temperaturile exterioare ale aerului monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia ce depăşesc +37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele ITU peste valoarea de 80).

Conform prevederilor legale în vigoare, în perioadele cu temperaturi extreme ridicate, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, în curenţi de aer.

B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții ai salariaților, după caz, pot lua următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00;

c) întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi extreme.

„De asemenea, vă menționăm că, în lunile iulie și august, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, vor continuă efectuarea controalelor care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”, precizează ITM Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
159

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
75

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
77

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...