Proiect de OUG: Valoarea tichetelor de masă crește, din august, la 35 lei și apoi, din ianuarie, la 40 de lei

Majorarea valorii tichetelor de masă de la 1 august, la 35 de lei, și apoi din 1 ianuarie, la 40 de lei, este prevăzută de un proiect de OUG publicat joi în dezbatere la Ministerul Muncii. Propunerea vine ca urmare a discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

În urma discuțiilor recente din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, reprezentanții Guvernului au anunțat majorarea valorii tichetelor de masă. Măsura este prevăzută acum în proiectul de OUG apărut joi la Ministerul Muncii, care, pentru a se aplica, trebuie adoptat și oficializat până la finalul lunii curente.

Concret, valoarea actuală a tichetelor de masă, care este de 30 de lei, va fi majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei. Apoi, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea o să ajungă la 40 de lei și o să se mențină la acest nivel cel puțin până în septembrie 2024, scrie AvocatNet.ro.

În același timp, proiectul prevede abrogarea ordinului de ministru (nr. 1.263/2023) care stabilește valoarea actuală de 30 de lei pentru tichete de masă. De ce? Pentru că valoarea respectivă este stabilită acum să se aplice până în septembrie 2023 și s-ar suprapune cu noua valoare dorită de la 1 august.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

Saturday, 17 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

Saturday, 17 May 2025

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...