Dacă românii sunt pasionați de cumpărăturile la mall, de ce nu ar exista și un mall dedicat produsului țărănesc? Până acum deja 120 de producători s-au înscris pe site-ul malltaranesc.ro, magazinul online înființat în cadrul unui proiect al Asociaţiei "Creştem România Împreună".
"Avem o istorie vie, care încă trăiește prin fiecare meșteșugar, prin fiecare artizan care cioplește, pictează sau coase simbolurile învățate de la străbuni. O istorie pe care vrem să o ducem mai departe și să o lăsăm nepoților și strănepoților noștri. De aceea, ne-am propus să facem infrastructura necesară stabilirii legăturii între producătorul autentic și piață, între mediul rural și cel urban, să facilităm întâlnirea cererii și ofertei. De aceea, punem la punct cea mai mare bază de date de producători autentici, cea mai mare bază de date de produse meșteșugărești și agroalimentare tradiționale", spune Mihai Mihu, cel care a iniţiat acest proiect, în cadrul Asociaţiei „Creştem România Împreună”.
Iată ce oferă concret meșteșugarilor și țăranilor autentici: un shop online unde să-și poată prezenta produsele, iar dacă aceştia nu au cunoștințele necesare, le asigura asistență tehnică, invitații la târgurile pe care le va organiza şi promovare către piața națională și internațională (anumite descrieri ale unor produse vor fi traduse în engleză). Mai mult, trebuie precizat că toate facilitățile prezentate anterior nu presupun vreun cost din partea ţăranilor sau meșteșugarilor.
Produsele vor avea pe ele și un QR Code, care pot fi scanate cu smarphone-urile, și care prezintă informații despre producător. Mai mult, astfel de QR Code-uri vot fi afișate și la poarta gospodarului care vinde produse tradiționale.
Din judeţul Braşov, cei mai mulți gospodari care s-au înscris pe acest portal sunt din Țara Făgărașului, în speță din Grupul de Acțiune Locală „Răsăritul Țării Făgărașului”, din care fac parte localitățile Comăna, Părău, Şercaia, Hârseni, Şinca Nouă, Holbav şi Mândra. În prezent, malltaranesc.ro are peste 120 de producători, dintre care 50 Ţara Făgăraşului, iar restul sunt producători de la Mehedinţi până la Suceava şi din Constanţa până în Maramureş, a precizat Mihu.
Vicepreședintele GAL „Răsăritul Țării Făgărașului”, primarul Viorel Grusea, spune că, prin acest tip de comerț, „ţăranul va primi preţul corect pentru produsele lui – de exemplu pentru un litru de lapte de vacă primesc de la industriaşi 4o de bani pe litru şi ştim cu toţii cât costă pe rafturile magazinelot. Pe de altă parte va fi un comerţ civilizat şi cu siguranţă produsele vor ajunge la consumator cu preţul real pentru că nu mai trec pe la intermediari. Este primordial pentru dezvoltarea comunităţilor noastre şi de aceea am şi sprijinit cu tot ce se poate şi voi sprijini şi în continuare acest proiect. În maximum un an dorim să avem propriile magazine de desfacere în toate oraşele mari din judeţul Braşov”, a spus Grusea. VEZI text si FOTO pe newsbv.ro...