Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a anuntat joi, pe 10 mai, ca ciresele dintr-un supermarket - despre care se crezuse initial ca ar fi tratate cu substante periculoase - erau, de fapt, sigure pentru consum. Fusesera doar etichetate gresit. Inspectorii au considerat, insa, ca si acesta e motiv suficient pentru a le retrage de la raft pana la o reetichetare corespunzatoare, care sa-i asigure consumatorului informarea "corecta", "completa" si "precisa".
Dupa ce presa a relatat ca intr-un supermarket se vand cirese care au fost tratate cu Imazalil si Thiabendazole, substante toxice care pot cauza cancer, inspectorii ANPC s-au autosesizat si au plecat in control. In magazin au descoperit ca, desi aceste substante nocive chiar figurau pe etichete caserolelor cu cirese, fructele nu fusesera, de fapt, tratate cu asa ceva. Chiar si aceasta situatie, distribuitorul tot s-a ales cu ciresele retrase de la raft, si pe deasupra cu o amenda de nu mai putin de 100.000 lei.
"Ne dorim sa fim alaturi de consumatori si sa le oferim increderea ca produsele care se consuma cu precadere in aceasta perioada, sunt comercializate in conformitate cu normele legale in vigoare", a asigurat Marius Parvu, directorul ANPC, in urma controlului, prin intermediul unui comunicat de presa.
Din pacate, chiar si dupa ce respectivele cirese se vor intoarce la raft etichetate corect, consumatorul roman tot va continua sa isi cumpere multe dintre alimentele orbeste, in conditiile in care multe dintre produsele care se vand in magazine nu au etichete individuale sau in cazul a numeroase produse, etichetele nu-i ofera cumparatorului aproape nicio informatie relevanta cu privire la produs.
O simpla vizita de cateva zeci de minute facuta joi in doua supermarketuri, alese la intamplare, demonstreaza ca pentru consumatorul roman este inca foarte dificil sa stie ce cumpara si ce mananca, in ciuda asigurarilor date de protectia Consumatorilor. Iata ce am aflat, mai exact. Mai departe...