Procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent, anunta Guvernul intr-un comunicat.
"Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi, anul viitor, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, masura pe care guvernul o are in vedere in perioada imediat urmatoare", precizeaza comunicatul.
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat inca din sedinta de Guvern din 26 octombrie ca propune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa scada contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Vasilescu a subliniat atunci ca aceasta masura este luata de Guvern in contextul in care, datorita transferului contributiilor de la angajator la angajat, toate salariile brute vor creste si, asadar, si contributia la pensie ar creste.
In ziua urmatoare, intrebata daca intr-un final se va renunta la Pilonul II de pensii, Olguta Vasilescu a spus ca nu exista acest risc.
"Nu exista asa ceva. Nu. Pana la urma Pilonul II e al statului, chiar daca are management privat. Cum sa renuntam, e o legislatie, sunt foarte multi oameni care apartin de acest pilon. Cum sa renuntam?", a spus Lia Olguta Vasilescu.
Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Iulius Postolache, arata, recent, ca orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi in detrimentul milioanelor de participanti care vor beneficia de pensie din acest sistem.
Pilonul II de pensii a facut obiectul unor declaratii politice in ultima perioada, care au avansat atat ideea desfiintarii, cat si posibilitatea ca acesta sa devina optional.
Fondurile participante la Pilonul II aveau in septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanti si 7 miliarde de lei castig net pentru participanti.