Formularul 101: Cum corectăm greșelile din declarația de profit transmisă Fiscului?

Formularul 101: Cum corectăm greșelile din declarația de profit transmisă Fiscului?

Declaraţia privind impozitul pe profit pentru 2016 a trebuit să fie completată și depusă de către plătitorii de impozit pe profit până cel târziu luni, în conformitate cu prevederile în vigoare. Totuși, legislația fiscală oferă contribuabililor posibilitatea de a modifica declaraţiile fiscale. Astfel, dacă se constată erori în datele înscrise în declarația 101 depusă inițial, firmele le pot remedia, prin depunerea unei declarații rectificative la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit normelor în vigoare, declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Cum în 2017 ziua de 25 martie a picat într-o sâmbătă, termenul-limită pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale amintite s-a prelungit până ieri, ultima zi în care s-a putut face astfel raportarea și plata impozitului pe profit pentru anul 2016, prin intermediul formularul 101 - „Declarație privind impozitul pe profit”.

Totuși, dacă în datele înscrise în declarație s-au strecurat erori, contribuabilul în cauză are posibilitatea de a le remedia aceste greșeli. Concret, de fiecare dată când se constată greșeli în declarația inițială, trebuie să se depună o declarație rectificativă, care se întocmește pe același model de formular, înscriindu-se un „X” în spațiul special prevăzut în acest scop.

Ca regulă, documentul se depune la organul fiscal în a cărui evidență fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.

Potrivit normelor în vigoare, formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite online, cu ajutorul portalului E-guvernare.ro (în baza certificatului digital).

Din 25 noiembrie 2016, formularul 101 are un nou model, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 3.386/2016, care reflectă practic noutăţile introduse în Codul fiscal și cuprinde, totodată, un set de instrucțiuni detaliate de completare a documentului.

Atenţie! Firmele care nu au depus la termen formularul 101 riscă amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei dacă sunt încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari, respectiv amenzi de la 500 la 1.000 de lei dacă sunt încadrate în categoria firmelor mici.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...