ANRE: Piața gazelor pentru populație, liberalizată pe jumătate de la 1 aprilie. Prețul final pentru consumatorii casnici va fi în continuare reglementat

ANRE: Piața gazelor pentru populație, liberalizată pe jumătate de la 1 aprilie. Prețul final pentru consumatorii casnici va fi în continuare reglementat

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat, marți, că dacă Guvernul nu va modifica până la 1 aprilie OUG nr. 64/2016 adoptată anul trecut de Cabinetul Cioloș, lucru puțin probabil, de la acea dată, Guvernul nu va mai stabili prețul cu care producătorii locali de gaze își vând furnizorilor producția destinată consumatorilor casici, acesta urmând să fie liberalizat și stabilit exclusiv de către cerere și ofertă.

În schimb, ANRE va continua să țină sub control prețul final la gaze pe care consumatorii casnici îl achită furnizorilor, prețul respectiv urmând să fie în continuare unul fix și reglementat, stabilit de Autoritate.

Declarația lui Havrileț este în concordanță cu cea acordată recent de către Ministerul Energiei, Toma Petcu, pentru News.ro, potrivit căreia liberalizarea prețurilor gazelor naturale pentru populație se va face în două etape: piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor între furnizori și clienții casnici, se va încheia în 2021.

Până atunci, ANRE va continua să stabilească prețul reglementat final de furnizare a gazelor către consumatorii casnici. "Nu se mai poate face nimic până la 1 aprilie, o eventuală ordonanță de urgență care să amâne cu totul liberalizarea pieței de gaze naturale pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să fie deja la avizare, pentru a fi timp să fie adoptată ca să intre în vigoare de la 1 aprilie", a declarat șeful ANRE.

Potrivit lui Havrileț, Comitetul de Reglementare al ANRE va stabili și publica până pe 31 martie prețurile finale reglementare la gaze naturale care vor fi plătite de către populație furnizorilor. Șeful ANRE a estimat că acestea vor fi cu 1-2% mai mari față de cele din momentul de față.

"ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileț.

Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...