Firmele din Botoșani, fruntașe la capitolul cifră de afaceri și productivitate pe angajat!

Județele Iași și Neamț au de suferit din acest punct de vedere.

Potrivit unui raport al Randstad, care se definește ca fiind „cea mai mare companie de talente din lume”, organizațiile sunt provocate să facă mai mult cu mai puține resurse. Și asta înseamnă că productivitatea angajaților trebuie să fie luată în considerare, pentru că maximizarea contribuției fiecărui angajat se traduce printr-o valoare adăugată în cadrul companiei tale.

Iașul a fost județul din Regiunea Nord-Est cu cele mai mari turbulențe în Topul celor mai mari 15 businessuri după cifra de afaceri. În afară de ArcelorMittal Tubular Products Iași, care nu au intrat în top 2023 pentru că nu figurează cu situațiile financiare pe anul trecut pe site-ul Ministerului de Finanțe, alte trei firme au ieșit din top, lăsând locuri libere pentru Attrius Developments SRL, Ava Star SRL, Consys International și DaroConstruct.

Firmele ieșite din top aveau în 2022, cumulat, 921 de angajați. Firmele nou intrate în top au împreună 1.004 salariați. Acestea au avut, așadar, un aport pozitiv la numărul de angajați pentru topul celor mai mari 15 firme din Iași, din 2023. Însă dintre firmele care și-au păstrat o poziție în acest top, patru au avut reduceri de personal, renunțând, cumulat, la 659 de angajați.

În aceste condiții, topul celor mai mari 15 afaceri din județul Iași de anul trecut a ajuns să numere 11.447 de angajați, cu 455 mai puțini decât aveau cele mai puternice 15 firme din Iași din 2022. În același timp, cifra de afaceri a firmelor din top 15 din 2023 a scăzut cu 117,3 milioane de lei față de anul anterior. Raportat la cifra de afaceri realizată de angajații fiecărei firme, companiile cu cei mai puțini angajați din top 15 au avut cea mai mare productivitate a muncii pe angajat.

Poate nu întâmplător, aceste firme au ca obiect principal de activitate comerțul sau servicii  de intermedieri, și nu producția. Fertil Star, de exemplu, o companie deținută de trei cetățeni din Republica Moldova și de un botoșănean, are activități de intermediere în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie. Anul trecut, cu 10 angajați, a realizat o cifră de afaceri de peste 237,5 milioane lei, ceea ce a făcut să rezulte o productivitate pe angajat de 23.758.798 lei.

Media Rom Group, firma cu a doua cea mai mare productivitate pe angajat din Iași, e specializată în “comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși al produselor derivate”. Firma are 20 de angajați și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 235,3 milioane de lei, productivitatea pe angajat fiind de 11,7 milioane de lei.

Consys Internațional SRL a avut, cu 23 de angajați, o productivitate de 10,9 milioane lei/angajat, din „comerț cu ridicata nespecializat”, iar cei 31 de angajați ai  Lincor Trans SRL, au avut o productivitate medie/om de 10,3 milioane de lei, prestând „activități de servicii anexe pentru transporturile terestre”.

Phinia Delphi România este prima companie din industrie din acest Top 15 al celor mai mari firme din Iași, grupate după productivitatea angajaților. Cu o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde lei, compania cu 1.601 angajați, specializată în “fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule” a realizat în 2023 o productivitate de 1.074.375 lei/om.

În schimb, productivitatea (în lei) pe angajat a fost cea mai mică la Amazon Development Center (186.337 lei/angajat).

Cea mai mare productivitate netă din Top 15 afaceri din Județul Iași după cifra de afaceri realizată în 2023 a aparținut firmelor specializate în comerț și intermedieri.

Județele Vaslui, Botoșani și Bacău au avut și cifre de afaceri mai mari și angajați mai mulți în rândul celor mai mari 15 firme și au înregistrat și evoluții pozitive ale productivității pe angajat.

Citește materialul complet pe Ziarul de Iași...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum funcționează ceasul cu cuc!

astăzi, 07:15

Americanii, japonezii si romanii isi doteaza fabricile cu un ceas inteligent, cu cuc. America Ora 8: Cucu-cucu, bine-ati venit la lucru! Ora 12: Cucu-cucu, pauza de lucru! Ora 17: Cucu-cuc...

Calendar ortodox, 18 septembrie: Sf. Ier. Eumenie, Episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

astăzi, 07:00

Sfântul Eumenie a trăit în secolul al 7-lea d.Hr. De tânăr a renunțat la averea sa, pe care a împărţit-o săracilor și, urmând lui Hristos, s-a călugărit. S-a nev...

Psihologul botoșănean Gabriela-Dana Pușcașu, despre gestionarea comportamentului copilului în grup la Conferința ABA!

Tuesday, 17 September 2024

Gabriela-Dana Pușcașu, BCBA și psiholog cu drept de liberă practică în domeniul psihopedagogiei speciale, se va alătura în calitate de speaker cu o temă de interes care vizează ges...