Fermierii din țară, revoltați de Legea Apelor: Mi-au pus apometru pe fântâna mea veche de 100 de ani!

Fermierii din țară, revoltați de Legea Apelor: Mi-au pus apometru pe fântâna mea veche de 100 de ani!

   Sursa foto ilustrativ: fanatik.ro

Scandal la Apele Române după ce un fermier a acuzat că a fost obligat să-și monteze un apometru pe o fântână veche de 100 de ani. Fermierul Dumitru Ples a postat pe Facebook că a fost vizitat de reprezentanți ai Apelor Române care l-au obligat să monteze apometru pe fântâna din curte.

Fermierul cultivă legume și a explicat că fântâna pe care Apele Române o vrea contorizată neapărat este una veche de 100 de ani, scrie fanatik.ro.

„Sunt producător de legume. Am fost vizitat de cei de la Apele Române și mi s-a atras atenția (impus) să-mi montez apometru pentru apa pe care o consum din propria fântână, veche de 100 de an. Mai este cineva în situația asta? Este lege?”, a ținut să întrebe Dumitru Ples.

Postarea a devenit virală în scurt timp și mai mulți oameni l-au sfătuit pe fermier ca data viitoare să dezlege câinii atunci când autoritățile vor mai vrea să intre în curtea lui.

„Mi se pare o aberație. Fântâna este construcție proprie, fără ajutor, apa este de la Dumnezeu”, a notat Dan Simona Leuca. „Au dreptate și nu au dreptate! Să îmi returneze banii pe care i-am dat pe foraje, pompe, bazin de colectare, plus chirie pentru terenul meu și eu le plătesc apa! Sunt de acord să plătesc dacă îmi aduc apa la robinet!”, a transmis Cristina Giba.

Ce spune legea și de ce este obligat fermierul să plătească

Printre cele peste 600 de comentarii s-au numărat și câteva care au stârnit furie, dar care au ridicat și ceața. Astfel, conform unei legi votată în cabinetul Nicolae Văcăroiu, în 1996, autoritățile au acest drept.

Mai exact, Legea Apelor, actualizată în 19 februarie 2010, prevede că apele de suprafață sau subterane, așa cum este în situația de față, pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare și de protecție a calității apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat și alte trebuințe gospodărești, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații de capacitate mică de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităților gospodăriei proprii.

Cu alte cuvinte, producătorii de legume cu solare în curte și care scoteau până acum apă din fântână sunt obligați să își monteze apometre, consumul lor fiind unul mult mai mare față de cel stipulat în lege. Una care, atenție, nu te oprește să folosești liber apa pentru consum și gospodărie, ci îți impune să plătești atunci când o faci în mod intensiv, în scop comercial, scrie fanatik.ro.

 

Spune-ne opinia ta