Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor, amânată până la data de 15 martie 2023

Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor, amânată până la data de 15 martie 2023

Detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până la data de 15 martie 2023, în urma consultărilor cu reprezentanţii din HoReCa, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023. Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate.

Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa.

Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate „într-un mod unitar, profesionist şi clar", până la termenul stabilit.

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, mai susţin reprezentanţii ANPC.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Primarul asigură că 22 de tronsoane din periferia orașului devin șantiere anul acesta (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
665

Zeci de străzi din periferia municipiului Botoșani vor intra anul acesta în procesul de modernizare, a anunțat primarul Cosmin Andrei, vineri, într-o conferință de presă.Potrivit...

Trei străzi de piatră intră în procesul de modernizare. S-a semnat contractul de lucrări (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
935

Trei străzi din municipiul Botoșani devin șantiere luna aceasta. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, vineri, de primarul Cosmin Andrei și constructorii care au câștigat lic...

Percheziții într-un dosar de braconaj cinegetic; polițiștii au aplicat amenzi de 9.000 de lei

Vineri, 3 Februarie 2023
397

Polițiștii din cadrul Secției Rurale nr. 9 Vlăsinești efectuat, pe 20 ianuarie a.c., patru percheziții la adresele unor persoane din comunele Manoleasa și Mihălășeni, bănuite de practicarea...