De ce să investești în criptomonede. Argumente pro și contra de la experți

De ce să investești în criptomonede. Argumente pro și contra de la experți

Criptomonedele sunt indubitabil revelația ultimului an. Iată câteva trucuri care te ajută să înțelegi mai bine modul cum funcționează și cum îți pot aduce câștiguri.

Bitcoin, Ethereum și Dogecoin sunt alternative seducătoare pentru mulți investitori. Monedele virtuale au fost recomandate de lideri foarte diverși, de la președintele Tesla, Elon Musk, la deținătorul Dallas Mavericks, Mark Cuban, rapperul Snoop Dogg sau celebrul chef Guy Fieri.

De la debutul pandemiei, criptomonedele au reprezentat o sursă de investiții pentru milioane de utilizatori de Internet din lumea întreagă, atrași de profiturile fenomenale aduse de ele. Tranzacțiile mutându-se online, dobânda criptomonedelor a explodat, iar prețurile de asemenea, în anul pandemiei. Bitcoin, cea mai mare și de succes monedă virtuală, și-a mărit valoarea de la 8.000 dolari la peste 50.000 dolari, practic o creștere de 600%.

Însă de departe vedeta lui 2020 este Dogecoin. Creată mai mult în glumă, în 2013, criptomoneda inspirată de rasa de câini japonezi Shiba Inu a crescut cu 20.000% de la începutul pandemiei. În weekend prețul unui Dogecoin a crescut la 72 cenți, apoi a scăzut la 50 cenți, un indiciu al incredibilei volatilități a experienței cu criptomonede.

Ce este, de fapt, o criptomonedă? Bitcoin este echivalentul aurului secolului 21

Criptomonedele sunt active digitale destinate să funcționeze în același mod ca banii din lumea reală, care pot fi folosite ca monedă de schimb pentru bunuri și servicii.

Diferența dintre un Bitcoin, de exemplu, și o valută reală este lipsa unei bănci central care să îi managerieze valoarea. În vreme ce există unele restricții practice cu privire la criptomonede, valoarea lor este în totalitate dependentă de cererea și alimentarea digitale, ducând la fluctuații de valoare sălbatice.

Adversarii criptomonedelor au argumentat că acestea funcționează ca “depozit de  valoare” mai degrabă decât ca produs funcțional de sine stătător. În acest sens, Bitcoin îndeplinește aproximativ aceeași funcția ca cea a aurului de-a lungul istoriei umanității.

Totuși, pe lângă faptul că este mult mai tangibil, aurul are de fapt câteva utilizări reale. Pe de altă parte, criptomonedele sunt serii de numere fără utilizare practică, valoarea lor fiind un construct social pur.

Este bine să investești în criptomonede? Iată câteva reguli de aur ca să ai succes

Dacă privești retrospectiv la trendurile pieței, poți să identifici momentele propice când investiția în monede virtuale a dus la profituri enorme. De exemplu, la începutul lui aprilie, un Dogecoin costa 6 cenți, un preț care de atunci a crescut de peste 8 ori.

Totuși, dacă ai investit în Dogecoin la vârful său — valora 74 cenți vineri 7 mai — investiția ta inițială ar pierde acum o treime din valoare. Volatilitatea criptomonedelor înseamnă că uneori pot fi foarte profitabile, însă la momentul nepotrivit pot fi în egală măsură dezastruoase.

În definitiv, înainte de a plasa bani în investiții pe care nu le înțelegi, este recomandat întotdeauna să te alături unor comunități de investiții și să capeți o înțelegere mai precisă a mecanicii acestor tipuri de investiții. Ca în cazul tuturor investițiilor, este bine mai întâi să te documentezi, să iei decizii bazate pe calculi raționali și să nu  investești mai mult decât îți permiți să pierzi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

astăzi, 12:30
122

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

astăzi, 12:00
838

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...

Românii pot scăpa de carantină în cazul deplasărilor în UE

Vineri, 11 Iunie 2021
604

Oficialii europeni au stabilit, vineri, 11 iunie, noi măsuri pentru călătoriile realizate în interiorul Uniunii Europene. Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care deține...