De ce să investești în criptomonede. Argumente pro și contra de la experți

De ce să investești în criptomonede. Argumente pro și contra de la experți

Criptomonedele sunt indubitabil revelația ultimului an. Iată câteva trucuri care te ajută să înțelegi mai bine modul cum funcționează și cum îți pot aduce câștiguri.

Bitcoin, Ethereum și Dogecoin sunt alternative seducătoare pentru mulți investitori. Monedele virtuale au fost recomandate de lideri foarte diverși, de la președintele Tesla, Elon Musk, la deținătorul Dallas Mavericks, Mark Cuban, rapperul Snoop Dogg sau celebrul chef Guy Fieri.

De la debutul pandemiei, criptomonedele au reprezentat o sursă de investiții pentru milioane de utilizatori de Internet din lumea întreagă, atrași de profiturile fenomenale aduse de ele. Tranzacțiile mutându-se online, dobânda criptomonedelor a explodat, iar prețurile de asemenea, în anul pandemiei. Bitcoin, cea mai mare și de succes monedă virtuală, și-a mărit valoarea de la 8.000 dolari la peste 50.000 dolari, practic o creștere de 600%.

Însă de departe vedeta lui 2020 este Dogecoin. Creată mai mult în glumă, în 2013, criptomoneda inspirată de rasa de câini japonezi Shiba Inu a crescut cu 20.000% de la începutul pandemiei. În weekend prețul unui Dogecoin a crescut la 72 cenți, apoi a scăzut la 50 cenți, un indiciu al incredibilei volatilități a experienței cu criptomonede.

Ce este, de fapt, o criptomonedă? Bitcoin este echivalentul aurului secolului 21

Criptomonedele sunt active digitale destinate să funcționeze în același mod ca banii din lumea reală, care pot fi folosite ca monedă de schimb pentru bunuri și servicii.

Diferența dintre un Bitcoin, de exemplu, și o valută reală este lipsa unei bănci central care să îi managerieze valoarea. În vreme ce există unele restricții practice cu privire la criptomonede, valoarea lor este în totalitate dependentă de cererea și alimentarea digitale, ducând la fluctuații de valoare sălbatice.

Adversarii criptomonedelor au argumentat că acestea funcționează ca “depozit de  valoare” mai degrabă decât ca produs funcțional de sine stătător. În acest sens, Bitcoin îndeplinește aproximativ aceeași funcția ca cea a aurului de-a lungul istoriei umanității.

Totuși, pe lângă faptul că este mult mai tangibil, aurul are de fapt câteva utilizări reale. Pe de altă parte, criptomonedele sunt serii de numere fără utilizare practică, valoarea lor fiind un construct social pur.

Este bine să investești în criptomonede? Iată câteva reguli de aur ca să ai succes

Dacă privești retrospectiv la trendurile pieței, poți să identifici momentele propice când investiția în monede virtuale a dus la profituri enorme. De exemplu, la începutul lui aprilie, un Dogecoin costa 6 cenți, un preț care de atunci a crescut de peste 8 ori.

Totuși, dacă ai investit în Dogecoin la vârful său — valora 74 cenți vineri 7 mai — investiția ta inițială ar pierde acum o treime din valoare. Volatilitatea criptomonedelor înseamnă că uneori pot fi foarte profitabile, însă la momentul nepotrivit pot fi în egală măsură dezastruoase.

În definitiv, înainte de a plasa bani în investiții pe care nu le înțelegi, este recomandat întotdeauna să te alături unor comunități de investiții și să capeți o înțelegere mai precisă a mecanicii acestor tipuri de investiții. Ca în cazul tuturor investițiilor, este bine mai întâi să te documentezi, să iei decizii bazate pe calculi raționali și să nu  investești mai mult decât îți permiți să pierzi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
36

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
161

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
67

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...