Criza energetică va fi de durată, neavând precedent după Al Doilea Război Mondial, a declarat prof. Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.
Prezent la un eveniment de profil, el a explicat şi de ce creşterea economică destul de bună înregistrată de România în condiţiile date nu se simte şi în nivelul de trai ai populaţiei:
„Când are loc un transfer de venituri către producătorii de energie şi alţi câştigători, cei mai mulţi pierd. De aceea nu se simte această creştere economică, iar criza energetică va dura, pentru că această suire masivă a preţului relativ al energiei face ca tensiunile în economii să rămână. Şi de aceea eu vorbesc de încercări de a limita stricăciunile. Nu poţi să-i salvezi pe toţi, n-ai o baghetă magică să te întorci cu trei-patru ani în urmă. Aşa ceva nu se poate. Vorbim de o criză a costului vieţii. În ce sens? Nu este o criză care să poată fi rezolvată în şase luni, nici măcar în doi ani. Deci este un sindrom al economiilor de război, deşi la noi nu zboară rachete, nu zboar bombe, războiul este la proximitatea noastră, dar se vede acest lucru prin inflaţia foarte ridicată, se vede prin costul utilităţilor, se vede prin aversiunea faţă de risc manifestată de mediul de afaceri”, a spus Daniel Dăianu, conform Rador.
Daniel Dăianu a precizat ca inflaţia este cauzată în mare parte de scumpirea energiei. În opinia sa, România va înregistra, anul viitor, o creştere economică de numai două-trei procente, iar inflaţia ar urma să scadă de la 16% undeva la 10%.