Cum putem reduce cu 30% costurile lunare cu energia fără să ne fie afectat confortul

Cum putem reduce cu 30% costurile lunare cu energia fără să ne fie afectat confortul

PreÈ›ul È™i disponibilitatea energiei sunt subiecte în atenÈ›ia tuturor guvernelor europene, care au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie.

Două dintre cele mai importante măsuri decise recent la nivelul Comisiei Europene este reducerea consumului de energie electrică cu cel puÈ›in 5% în timpul orelor de vârf È™i reducerea cererii globale de energie cu 10%, până la 31 martie 2023.

Pe de altă parte, efortul guvernelor trebuie susÈ›inut È™i de un comportament responsabil al consumatorilor, de a avea grijă la consumul de energie. Un astfel de comportament responsabil prezintă un triplu beneficiu: de ordin pragmatic – un consum mai mic conducând automat la o valoare mai mică a facturii, de prezervare a resurselor de energie de care dispune planetă, mai ales într-un context geopolitic tensionat È™i de reducere a emisiilor de CO2 inerente consumului de energie.

Prețurile pentru energie, plafonate temporar

DeÈ™i până la 31 august 2023, consumatorii beneficiază de sprijin din partea statului, plătind un preÈ› plafonat, mult mai mic decât preÈ›ul real al energiei, după această dată este posibil să se revină la situaÈ›ia de dinaintea plafonării, iar impactul preÈ›ului pot fi unul foarte mare, scrie Digi24.

În plus, pentru a fi eligibili pentru schema de sprijin pentru clienÈ›ii care utilizează energie electrică, este recomandată încadrarea în anumite praguri de consum. Spre exemplu, pentru 100 kWh de energie electrică, preÈ›ul plafonat este de 68 de lei.

Prin comparaÈ›ie, preÈ›ul fără plafonare în BucureÈ™ti depășeÈ™te 500 de lei per 100 kWh. La gaze naturale, preÈ›ul plafonat este de 31 lei pentru 100kwh, în timp ce preÈ›ul fără plafonare în BucureÈ™ti este de aproximativ 150 de lei per 100 kWh.

Ce pot face consumatorii pentru a se proteja de creșterile de prețuri?

Analizăm în primul rând măsurile imediate, care se pot implementa de oricine extrem de uÈ™or, dar care pot pot avea un efect cumulat major la nivelul întregii economii. Începem cu energia electrică È™i vorbim despre electrocasnice. Consumul lunar se poate reduce cu până la 10% scoÈ›ând din priză electrocasnicele care nu sunt folosite. Frigiderul, pentru eficientă energetică, NU trebuie amplasat lângă calorifer sau cuptor, temperatura recomandată este 1-4 grade Celsius, iar congelatorul, la -18 grade.

La schimbarea electrocasnicelor, cel mai bine este să se opteze pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasa energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%, mai notează Digi24.

Iluminatul, aproximativ 30% din consumul de energie

O altă zonă de eficientă este iluminatul, care reprezintă aproximativ 30% din consumul de energie electrică al unei locuinÈ›e È™i unde avem două măsuri simple. Prima, înlocuirea becurilor clasice cu cele LED, deoarece acestea consumă de până la 5 ori mai puÈ›in. DeÈ™i mai scumpe, becurile cu LED se amortizează în câteva luni È™i prezintă È™i avantajul de avea o durată de viață mai mare față de becurile obiÈ™nuite.

A doua idee: corpurile de iluminat cu senzori de miÈ™care sunt o modalitate prin care se evită risipa de energie. Senzorii de miÈ™care sunt responsabili de aprinderea luminii numai în momentul în care vor detecta prezenÈ›a unei persoane, fapt care va scuti un consum ridicat de energie. Al treilea aspect – setarea aerului condiÈ›ionat, un subiect important deoarece energia electrică utilizată de aparatul de aer condiÈ›ionat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Cu fiecare grad în plus la aerul condiÈ›ionat, consumul se poate reduce cu până la 6%. Se recomandă o temperatura interioară de aproximativ 25 de grade pe timp de vara, respectiv 21% de grade iarna.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
30

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
36

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
292

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...