Săptămâna trecută a fost una cruntă pentru sute de mii de români care au rămas fără curent electric, după ce stâlpi ai Electrica și E.ONs-au prăbușit la pământ. La Botoșani s-a înregistrat una dintre cele mai grave situații - trei transformatoare au luat foc - și numai intervenția promptă și profesionistă a pompierilor a făcut ca o tragedie să fie evitată.
Zeci de localități din Moldova, toate deservite de Delgaz Grid, distrbuitorul de energie al E.ON, au rămas fără energie electrică zile întregi, unele dintre ele nefiind nici la această oră alimentate cu curent. Este vorba despre 320.000 de consumatori care au rămas în beznă, după ce s-au prabusit sute de stâlpi ai Electrica și E.ON.
Pericolul a trecut, cauza dezastrului o aflăm... la toamnă! Pentru situația de la Botoșani, zilele trecute am fost anunțați că la nivelul companiei Delgaz Grid a fost constituită o comisie care analizează incidentul, la finalul verificărilor, care se pot întinde și pe o perioadă de trei-patru luni, urmând a comunica, inclusiv celor de la ISU, ce a cauzat aceste incendii. Reamintim că, sâmbătă, mai multe transformatoare din rețeaua de energie electrică, din Zona Industrială, au luat foc, cea mai gravă situație fiind în stația de transformatoare a Delgaz Grid, de la intrarea în Cătămărăști. Peste 24 de ore au intervenit angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani pentru răcirea unei cuve ce conținea 11 tone de ulei, profesionalismul de care au dat dovadă pompierii făcând să nu se producă o tragedie de proporții.
ANRE: Statiile de transformare sunt la fel de vechi!
Rețeaua E.ON este foarte veche, datând în mare parte din anii 1960-1979. Autoritatea Națională de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spune că programele de investiții nu sunt respectate, caz care nu este specific doar E.ON: aproape toate companiile de distribuție din România ignoră programele de investiții.
Un raport al ANRE din 2015 citat de Hotnews arata clar ca, in mare parte, companiile de distributie a energiei nu respecta programele de investitii. Aceasta in conditiile in care infrastructura este mult depasita fizic si moral. Reteaua este extrem de veche, cei mai multi stalpi de inalta, medie si joasa tensiune fiind instalati inainte de 1979. De exemplu, in zona deservita de E.ON, doar 0,78% din reteaua de 2.691 km de inalta tensiune reprezinta infrastructura noua, pusa in functiune dupa 2000. Pentru medie tensiune, reteaua pusa in functiune dupa anul 2000 reprezinta 10,38%, iar pentru joasa tensiune doar 13,16%. Si statiile de transformare sunt la fel de vechi.
Si in cazul celorlalte companii de distributie este intalnita aceeasi situatie, reteaua fiind foarte veche. De aceea sunt extrem de importante investitiile si inlocuirea infrastructurii. Insa, potrivit rapoartelor, companiile de distributie nu respecta programele de investitii. Raportul pe 2015 arata ca doar CEZ Distributie a indeplinit planul pe 2014 si 2015. E.ON avea programate in 2015 investitii de 183,5 milioane de lei si a realizat 169,6 milioane de lei.
In cazul programelor de mentenanta, situatia variaza de la an la an si de la un nivel de tensiune la altul. De exemplu pentru inalta tensiune, E.ON a depasit in 2014 programul de mentenanta majora, realizand 104%, insa in 2015 a realizat doar 57%. Pe joasa tensiune, a realizat doar 75% in 2014, insa 108% in 2015.
Curtea de Conturi: Rețele îmbătrânite, nivel ridicat al pierderilor în rețea!
In situatia in care nu sunt respectate aceste programe de investitii, tarifele reglementate pentru distributia energiei ar trebui reduse de catre ANRE. In calculul tarifelor sunt trecute si investitiile, iar ele trebuie ajustate in functie de respectarea programelor.
Un raport al Curtii de Conturi publicat in aprilie 2016 arata ca, in perioada 2010-2014, distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.
In ceea ce priveste nivelul de retehnologizare a instalatiilor ce compun reteaua electrica de distributie si reteaua electrica de transport, raportat la necesitatile existente, s-a remarcat un grad scazut de retehnologizare al instalatiilor, respectiv desi peste 45% din instalatii necesitau retehnologizari, aceste lucrari au fost efectuate numai in proportie de 7%- 34 %, raportat la necesitati. Retelele electrice se caracterizeaza printr-un grad ridicat de imbatranire dar si printr-un nivel ridicat al pierderilor inregistrate in retea, fiind astfel evidenta necesitatea realizarii de investitii care sa conduca atat la cresterea eficientei sistemelor, cat si la reducerea pierderilor, se arata in raportul Curtii de Conturi.
Astfel, in conditiile in care au fost asigurate surse de finantare a proiectelor de investitii (prin includerea in tariful de distributie), nivelul investitiilor realizate in retelele electrice a fost diminuat accentuat, astfel ca in anul 2013 nivelul investitiilor realizate si acceptate de ANRE a scazut fata de anul 2011 cu 43%.