Cei care vând anual cel puțin trei mașini nu vor datora bani statului, Guvernul a renunțat la măsură

Românii care vând într-un an fiscal mai mult de două mașini ar fi putut să datoreze impozit pe venit, începând din anul 2018, însă Guvernul a renunțat, cel puțin momentan, la această intenție. În momentul de față, banii obținuți din vânzarea mașinilor sunt scutiți de impozit, astfel că am fi vorbit de o restrângere a aplicabilității acestei reguli, din moment ce există persoane care speculează scutirea pentru a obține venituri semnificative netaxate.
 
Măsura era inclusă în forma de proiect a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, dar aceasta a fost eliminată din forma finală apărută vineri în Monitorul Oficial, arată Avocatnet.ro.
 
Concret, persoanele fizice care vând anual mai mult de două mașini ar fi urmat să datoreze impozit pe venit, în cotă de 10%, pentru banii pe care-i obțin. Mai exact, reglementarea urma să acopere „veniturile obținute, în bani și/sau în natură, din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme (...) din patrimoniul personal, într-un an fiscal, indiferent de data dobândirii”. Aceste sume ar fi fost încadrate de autorități la venituri din alte surse.
 
În momentul de față, Codul fiscal prevede, fără nicio excepție, că banii câștigați din vânzarea autoturismelor, indiferent câte, sunt scutiți la plata impozitului pe venit de 16%.
 
Intenția Guvernului venise în contextul în care, la nivel național, există români care vând anual numeroase mașini, această activitate fiind mai degrabă o afacere neimpozitată.
 
„Potrivit informațiilor comunicate de Fisc, referitoare la comercializarea  autoturismelor rulate, în anul 2016, s-a constatat faptul că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deținut în proprietate și au tranzacționat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme). Astfel, în anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice dețineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfășoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal și nu declară veniturile realizate din desfășurarea activității, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situații”, explică reprezentanții Executivului.
 
În prezent, impozitul pe venit este în cotă de 16%, dar aceasta va urma să scadă, de la 1 ianuarie 2018, la 10%.
 
Atenție! Măsura impozitării începând cu al treilea autoturism vândut într-un an fiscal NU va ajunge să se aplice, deoarece Guvernul a renunțat la ea, cel puțin momentan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI