Ce salarii vor avea polițiștii și militarii în următorii cinci ani!

Ce salarii vor avea polițiștii și militarii în următorii cinci ani!

   Foto: nationalisti.ro

Bugetarii din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor primi salarii mai mari la începutul anului viitor, potrivit noii legi a salarizării unitare, când soldele și salariile lor vor crește cu 25% față de cele din prezent. Cele mai mici salarii din grila aferentă acestor bugetari le vor primi soldații, însă nici salariile celor din vârful ierarhiei nu depășesc cu mult 10.000 lei. Actul normativ prevede pentru acești bugetari cele mai multe sporuri și prime.

Pentru personalul militar, polițiști și şi funcţionarii publici cu statut special din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Legea nr. 153/2017 nu aduce creșteri salariale începând de anul acesta, ci de anul viitor. În vigoare de la 1 iulie, noul cadru al salarizării bugetare prevede o creștere cu 25% a veniturilor salariale pentru aceste categorii, începând cu 1 ianuarie 2018.

"(..) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017", scrie în noua lege a salarizării unitare.

Ce se va întâmpla mai departe, adică după creșterea din ianuarie? Aceeași lege prevede că următoarele creșteri se vor face gradual, până când se va ajunge, în 2022, la sumele maxime prevăzute pentru militari și polițiști în cuprinsul actului.

"În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat", scrie în lege. Dacă și în ce măsură aceste creșteri salariale se vor realiza, vom vedea la timpul respectiv.

Cel mai mare salariu, puțin peste 10.000 lei

Personalul militar are dreptul la soldă lunară, iar polițiștii au dreptul la salariul lunar. Concret, solda lunară se compune din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale. Similar, salariul polițiștilor se compune din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale, potrivit prevederilor legale în discuție.

Legea nr. 153/2017 prevede într-o anexă specială (care se regăsește atașată acestui articol) care sunt soldele/salariile de funcție maxime la care vor ajunge militarii, polițiștii și funcționarii cu statut special din sistem până în 2022. La aceste sume maxime (valori brute) ne vom referi și noi în cele ce urmează.

Să începem din vârful ierarhiei: Șeful Statului Major General va ajunge la cel mult 10.880 lei, iar la același salariu vor ajunge și secretarul de stat - şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.

Pentru funcțiile corespunzătoare gradului de general, amiral, chestor general de poliție, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, salariile se vor situa între 8.247 lei și cel mult 8.774 lei. Un chestor-șef de poliție va avea cel mult 8.247 lei, iar un colonel va avea undeva între 5.791 lei și 6.844 lei.

Mai jos, un comisar de poliție/penitenciare va avea cel mult 5.528 lei, iar un inspector principal va avea cel mult 4.819 lei. De la gradul de maistru militar principal/plutionier adjutant principal în jos, salariile maxime diferă în funcție de studiile salariatului. Spre exemplu: un maistru militar de clasa a II-a sau un plutonier major va avea undeva între 4.130 și 4.216 lei pentru studii superioare, iar pentru studii medii va avea cel mult 3.950 lei.

Cele mai mici salarii din grilă le revin soldaților. Aceștia vor avea maximum 2.500 lei, iar un caporal clasa I va avea cel mult 2.780 lei.

Notă: Toate aceste valori sunt raportate la gradația 0, potrivit prevederilor din lege.

Vezi pe Avocatnet.ro ce prevede capitolul Prime, sporuri și compensații

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI