Sute de persoane, printre care și botoșăneni, s-au înscris la concursul pentru posturi de consultanți fiscali sau consultanți fiscali asistenți, examenul urmând să aibă loc în luna iunie 2017, potrivit unui act al Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
Înscrierile s-au finalizat pe 9 iunie, iar CCF a publicat listele cu candidații ale căror dosare au fost admise în concurs.
Examenul de atribuire a calității de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent se va organiza pe 24 iunie 2017, în București, potrivit Hotărârii CCF nr. 8/2017 privind susținerea examenului de atribuire a calității de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent-sesiunea iunie 2017. Hotărârea a intrat în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 372 din 18 mai 2017.
Înscrierile s-au desfășurat online în perioada 22 mai - 9 iunie 2017, pe pagina www.ccfiscali.ro, iar dosarele s-au depus sau au fost transmise prin poștă în aceeași perioadă. CCF a publicat și listele cu candidații admiși și cu cei respinși (click aici).
538 de dosare au fost admise pentru concursul de consultanți fiscali și 28 de dosare au fost admise pentru consultanți asistenți.
Pentru examenul de atribuire a calității de consultant fiscal, LISTA nominală a dosarelor de înscriere la examen aprobate
Pentru examenul de atribuire a calității de consultant fiscal asistent, LISTA nominală a dosarelor de înscriere la examen aprobate
Examenul constă într-o probă de tip grilă sau o lucrare scrisă, care conține întrebări din legislația fiscală, din dreptul comercial și financiar-fiscal, din gestiunea financiară și contabilitatea întreprinderii. Pentru a trece de concurs, candidații trebuie să obțină măcar 80 de puncte dintr-un total de 100.
Cu ce se ocupă un consultant fiscal
Conform OUG nr. 71/2001, activitatea unui consultant fiscal constă în acordarea de asistenţă şi prestarea de servicii profesionale în domeniul fiscal, inclusiv realizarea de expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea organelor fiscale sau a oricăror altor persoane sau entităţi interesate, precum și prestarea de servicii şi asistenţă de specialitate pentru întocmirea declaraţiilor fiscale.
Potrivit Avocatnet.ro, un consultant fiscal se ocupă și de certificarea declarațiilor fiscale, oferă asistență și servicii pe probleme de procedură fiscală, realizează expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătorești sau de cercetare penală, dar și de asistență și reprezentare în fața organelor fiscale.
Singurul mod de a deveni un consultant fiscal este susținerea unui examen organizat de CCF. Există însă și anumite categorii de persoane care scapă de susținerea lui și care trebuie doar să dea un interviu în fața unei comisii de evaluare din cadrul CCF.
Concret, e vorba de persoanele care au titlul de academician, profesor sau conferenţiar universitar, doctor în economie, doctor docent, cu specialitatea finanţe-contabilitate, precum şi membrii şi specialiştii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Parlamentul României, care verifică şi analizează actele normative din domeniul fiscal supuse spre aprobare Parlamentului.
Persoana care promovează examenul de consultant fiscal (asistent) trebuie să se înregistreze apoi în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală, la secţiunea corespunzătoare, în termen de cel mult 12 luni de la data comunicării rezultatului examenului.