Bugetarii nu primesc nici în 2018 indemnizații de hrană, tichete cadou și premii, iar munca suplimentară nu se plătește

Bugetarii nu primesc nici în 2018 indemnizații de hrană, tichete cadou și premii, iar munca suplimentară nu se plătește
Ca o continuare a situației din 2017, nici în 2018 bugetarii nu vor primi indemnizații de hrană (cu o mică excepție), tichete cadou, premii ori bani de vacanță, iar în acest din urmă caz doar dacă există bani se pot acorda. Cât despre munca suplimentară, ea va putea fi răsplătită doar prin oferirea de timp liber, iar nu prin bani. Aceste aspecte sunt prevăzute într-un act normativ care a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
 
Potrivit Avocatnet.ro, persoanele care lucrează la stat nu beneficiază nici în anul următor de anumite indemnizații și beneficii salariale, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 973 din 7 decembrie 2017 și aplicabilă pentru anul următor.
 
"În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice (...) nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii și nici indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017", scrie în recent publicata ordonanță.
 
Totuși, așa cum arătam aici, vouchere de vacanță se pot acorda, conform OUG nr. 8/2009, dacă există bani pentru asta în bugetele instituțiilor respective.
 
Cât privește indemnizația de hrană, zilele trecute vă spuneam că personalul sanitar care primește la ora actuală tichete de masă va primi în 2018 indemnizații de hrană de câte aproximativ 300 de lei în fiecare lună, iar asta încă de la 1 ianuarie. Pentru ceilalți bugetari însă, acordarea indemnizațiilor de hrană va rămâne un vis pentru 2019.
 
Practic, asistăm la o continuare a situației din anii precedenți, întrucât nici anul trecut și nici în 2016, bugetarii nu au beneficiat de premii și tichete de masă, tichete cadou ori premii.
 
Munca suplimentară nu se va răsplăti în bani nici în 2018
 
Ca abatere expresă de la Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, "în anul 2018, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție au de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora", conform cu OUG nr. 90/2017.
 
Așadar, singurul mod în care bugetarii care fac ore suplimentare vor fi răsplătiți anul viitor este acordarea de timp liber ca să compenseze asta. Vorbim, practic, de același lucru care se întâmplă de ceva ani încoace: la stat, munca suplimentară nu poate fi răsplătită în bani momentan.
 
De asemenea, nu se pot acorda în 2018 nici ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, la retragere, la încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Excepţie de la această regulă face doar situaţia în care încetarea raporturilor de muncă/serviciu are loc ca urmare a decesului angajatului, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...