Dacă în sectorul medical şi mare parte din administraţie salariile vor creşte în anii următori, pentru cercetătorii care lucrează în institutele de stat veniturile salariale vor scădea în urma aplicării noi grile de salarizare, conform datelor analizate de cursdeguvernare.ro
Practic, domeniul Cercetare & Dezvoltare, vital pentru creşterea economică, este cel mai afectat de salarizarea unitară conform proiectului anunţat la începutul acestei săptămâni de liderul PSD, Liviu Dragnea. Cercetătorii nu doar că nu beneficiază de nicio creştere, dar pierd şi ceea ce au câştigat în 2016 prin scutirea de impozit pe care le-o acordase guvernul tehnocrat. Și nu pierd puţin: pierd mult peste dublul facilităţii de anul trecut.
Anul trecut, Dacian Cioloş a extins şi la angajaţii din domeniul cercetării aplicative scutirea de impozit existentă deja în cazul IT-iştilor.
Măsura fusese luată pentru a impulsiona domeniul şi pentru a opri în ţară talentele atât de căutate în toată lumea, mai ales că România nu are bugete care să-i permită alocări importante pentru acest sector. În România se cheltuieşte pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, o sumă de aproape 20 de ori sub media europeană.
Comparativ cu ierarhizarea din Legea 248 din 2010 (Legea salarizării unitare elaborată şi asumată de Guvernul Emil Boc), cercetătorii sunt marii pierzători din proiectul lui Liviu Dragnea, încă un semn că PSD-ALDE consideră periferic domeniul.
Angajaţii din unităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare sunt retrogradaţi cu câteva clase bune.
Astfel, potrivit proiectului de acum, un cercetător ştiinţific I (cea mai importantă funcţie de execuţie) din astfel de unităţi va avea în 2022 un salariu de 7.546 lei, adică un coeficient de 3,02.
Reamintim că salariul minim estimat de PSD pentru 2022 este de 2.500 de lei, conform proiectul salarizării. În programul de guvernare al PSD, însă, salariul minim apare cu o valoarea de 1.750 lei în 2020.